Sabtu, 8 April 2023 | 8:00am
Lori kontena membawa muatan minuman air botol terbabas dan terbakar di Kampung Desa Kasih, Tebuk Pulai, semalam. - Foto ihsan Bomba
Lori kontena membawa muatan minuman air botol terbabas dan terbakar di Kampung Desa Kasih, Tebuk Pulai, semalam. - Foto ihsan Bomba

Lori kontena terbakar, pemandu terselamat

SABAK BERNAM: Seorang pemandu lori kontena terselamat selepas kenderaan itu terbabas dan terbakar berhampiran sebuah stesen minyak di Kampung Desa Kasih, Tebuk Pulai, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira 7 pagi itu, mangsa lelaki berusia 30-an memandu berseorangan dalam perjalanan dari Klang ke Teluk Intan.

Mangsa bagaimanapun, tidak mengalami kecederaan.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Hafisham Mohd Noor, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 7.11 pagi.

Beliau berkata, sepasukan enam anggota bersama jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sabak Bernam dikejarkan ke lokasi kejadian.

"Menurut laporan awal, kemalangan membabitkan sebuah lori kontena membawa muatan minuman air botol terbabas di bahu jalan.

"Selepas itu, berlaku kebakaran dipercayai berpunca daripada enjin dan merebak ke bahagian kepala lori," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Hafisham berkata, anggota bertugas mengambil masa kira-kira tiga minit untuk memadamkan api.

Menurutnya, kebakaran itu memusnahkan kepala lori kontena kira-kira 30 peratus.

Berita Harian X