Khamis, 30 March 2023 | 6:56pm
Tangkap layar video tular yang memaparkan seorang lelaki memukul dan membakar seekor anjing hidup-hidup. - Foto TANGKAP LAYAR VIDEO TULAR
Tangkap layar video tular yang memaparkan seorang lelaki memukul dan membakar seekor anjing hidup-hidup. - Foto TANGKAP LAYAR VIDEO TULAR

Lelaki kejam pukul, bakar anjing hidup-hidup

JOHOR BAHRU: Seekor anjing liar bukan sahaja dipukul, malah dibakar hidup-hidup oleh seorang lelaki tidak berhati perut dalam kejadian dipercayai di Taman Impian Emas, Skudai di sini, Isnin lalu.

Tiga video yang juga rakaman kamera litar tertutup (CCTV) berhampiran lokasi kejadian yang memaparkan kejadian itu tular di media sosial sejak semalam dan mengundang rasa marah pengguna media sosial yang menontonnya.

Menerusi rakaman CCTV dalam video berkenaan, kelihatan seorang lelaki yang datang ke lokasi kejadian pada tiga hari berbeza.

Pada video pertama, lelaki itu tiba di lokasi dengan menaiki basikal kira-kira jam 11.02 malam, 8 Mac lalu sebelum bertindak membaling sesuatu dipercayai pasu atau baldi kecil ke arah anjing terbabit.

Manakala, pada video kedua iaitu jam 12.11 tengah malam, 14 Mac lalu, lelaki terbabit datang dengan menaiki basikal dan dilihat membaling sesuatu dipercayai batu ke arah haiwan berkenaan.

Kira-kira jam 1.49 pagi, Isnin lalu, dalam video ketiga, lelaki kejam itu sekali lagi datang ke lokasi kejadian dan memukul anjing itu dipercayai menggunakan kayu sebelum bertindak membakarnya.

Turut kelihatan anjing itu yang sudah terbakar di bahagian punggungnya lari meninggalkan lokasi kejadian.

Mengulas mengenai kejadian itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Superintendan Fariz Ammar Abdullah berkata, pihaknya menyerahkan siasatan berhubung kejadian berkenaan kepada Jabatan Veterinar Negeri Johor.

Beliau bagaimanapun, mengesahkan ada menerima laporan polis berhubung kejadian itu, namun siasatan akan dijalankan Jabatan Veterinar secara terperinci.

"Saya mengesahkan ada menerima laporan polis pada jam 2.59 petang, Isnin lalu, yang dibuat oleh orang awam berkaitan kejadian seekor anjing dipukul dan dibakar hidup-hidup.

"Perbuatan berkenaan disyaki dilakukan oleh seorang lelaki yang dipercayai warga tempatan dan rakaman video berkenaan kejadian itu tular di media sosial.

"Kejadian dipercayai berlaku berhampiran sebuah klinik haiwan di sekitar Taman Impian Emas, Skudai di sini dan tujuan pengadu membuat laporan polis adalah untuk merujuk kes kepada Jabatan Veterinar bagi menjalankan siasatan terhadap penyeksaan haiwan itu," katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Beliau berkata, Jabatan Veterinar Negeri Johor menjalankan siasatan ke atas kes itu mengikut Seksyen 29(1)(e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 29(1) akta yang sama.

Berita Harian X