Khamis, 5 Januari 2023 | 5:27pm
Antara PATI yang ditahan Jabatan Imigresen sebaik tiba di Terminal Bersepadu Selatan (TBS), Selasa lalu. - Foto ihsan Jabatan Imigresen
Antara PATI yang ditahan Jabatan Imigresen sebaik tiba di Terminal Bersepadu Selatan (TBS), Selasa lalu. - Foto ihsan Jabatan Imigresen

Imigresen tahan 11 PATI di TBS, baru tiba dari Kelantan

PUTARAJA: Jabatan Imigresen mengesan sindiket penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI) menjadikan terminal pengangkutan awam sebagai pusat transit untuk menghantar warga asing berkenaan ke lokasi ditetapkan.

Dalam kes terbaharu, seramai 11 PATI yang masuk ke Malaysia melalui laluan haram di sempadan Kelantan, ditahan di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan, Kuala Lumpur, pada Selasa lalu.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud, berkata kumpulan PATI berkenaan ditahan kira-kira jam 5.30 pagi dalam operasi khas oleh sepasukan pegawai dari Bahagian Perisikan dan Operasi Khas jabatan berkenaan.

"Gerakan itu dilancarkan selepas kita menerima maklumat orang awam mengenai sekumpulan PATI akan dihantar ke Kuala Lumpur dengan menaiki bas awam. Ini adalah susulan kejayaan operasi terdahulu di lokasi sama pada penghujung Disember lalu.

"Pasukan operasi berjaya mengesan bas yang disyaki membawa PATI terbabit di Lebuhraya Pantai Timur menghala TBS dan sebaik bas itu tiba, pemeriksaan dilakukan ke atas semua penumpang dalam dua bas," katanya.

Hasil pemeriksaan, pasukan operasi menahan masing-masing lima lelaki Myanmar dan India serta seorang wanita warga India, semuanya berusia 20 hingga 58 tahun.

Seorang daripada lelaki Myanmar yang ditahan disyaki bertindak sebagai tekong mengiringi kumpulan PATI berkenaan menaiki bas dari Stesen Bas Kota Bharu, Kelantan ke ibu negara.

"Semakan lanjut mendapati kesemua PATI yang ditahan tidak memiliki cap masuk Malaysia dan empat warga Myanmar tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri. PATI warga India dikesan ada rekod senarai hitam dan dihalang memasuki negara ini berdasarkan kesalahan lampau," katanya.

Khairul Dzaimee berkata, anggota sindiket akan menunggu di terminal dan seterusnya bertindak menguruskan pergerakan PATI yang baru tiba dari negara jiran itu ke lokasi yang ditetapkan.

"Berdasarkan siasatan awal, PATI berkenaan mengaku tidak melapor diri untuk pemeriksaan imigresen semasa memasuki Malaysia. Tujuan mereka masuk untuk bekerja di sekitar Kuala Lumpur yang telah diatur awal oleh pihak sindiket.

"Mereka mendakwa membayar RM7,000 kepada ejen di negara asal untuk urusan pakej kemasukan ke negara ini," katanya memaklumkan semua PATI berkenaan kemudian dibawa untuk ditahan di Depo Imigresen Putrajaya.

Kes disiasat mengikut Akta Imigresen 1959/63 dan Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 (ATIPSOM).

Berita Harian X