Isnin, 2 Januari 2023 | 8:14pm
Keadaan rumah sewa yang ditinggalkan seorang asnaf dalam keadaan kotor, rosak dan tidak terurus di Tanjung Karang. - Foto tular
Keadaan rumah sewa yang ditinggalkan seorang asnaf dalam keadaan kotor, rosak dan tidak terurus di Tanjung Karang. - Foto tular

Rumah ditinggalkan kotor, rosak selepas diberi bantuan sewa

TANJUNG KARANG: Lembaga Zakat Selangor (LZS) kesal dengan tindakan seorang asnaf yang diberikan bantuan sewa rumah, di sini, meninggalkan kediaman itu dalam keadaan tidak terurus, rosak dan kotor dengan sampah sarap bertaburan.

Ketua Divisyen Komunikasi Korporat LZS, Datin Norajun Ainun Mohd Hashim, berkata pihaknya terkesan dengan satu hantaran berhubung perkara itu dalam laman Facebook, baru-baru ini.

"Tindakan asnaf itu menganiayai pemilik rumah sewa terbabit dan boleh menyebabkan asnaf lain sukar untuk menyewa pada masa depan.

"Sehubungan itu, LZS ingin mengingatkan semua asnaf yang menerima bantuan ini supaya amanah dan bertanggungjawab menjaga rumah sewa diduduki," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Norajun Ainun berkata, pihaknya menyarankan pemilik rumah berkenaan membuat aduan rasmi kepada LZS bagi menghentikan bantuan sewa rumah itu memandangkan penyewanya tidak lagi menghuni di situ.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan, lebih 16,000 keluarga asnaf fakir, miskin dan mualaf di Selangor menerima bantuan sewa rumah daripada LZS.

"Bantuan berbentuk bulanan ini disalurkan terus ke dalam akaun pemilik rumah sewa, bagi menyantuni keperluan asas keluarga asnaf di negeri ini," katanya.

Terdahulu, tular dalam laman sosial memaparkan beberapa gambar sebuah kediaman ditinggalkan dalam keadaan kotor dan tidak terurus oleh asnaf yang menerima bantuan sewa rumah daripada LZS.

Hantaran itu mendapat respons ramai warganet yang mengecam tindakan tidak bertanggungjawab penyewa terbabit.

Berita Harian X