Rabu, 28 Disember 2022 | 11:30am
Yahaya menunjukkan 320 kilogram syabu bernilai RM11.5 juta yang dirampas dari sebuah rumah teres dekat Setiawangsa yang disewa sindiket pengedaran. - Foto BERNAMA
Yahaya menunjukkan 320 kilogram syabu bernilai RM11.5 juta yang dirampas dari sebuah rumah teres dekat Setiawangsa yang disewa sindiket pengedaran. - Foto BERNAMA

Polis rampas 320kg syabu bernilai RM11.5 juta dari rumah sewa sindiket

KUALA LUMPUR: Polis merampas 320 kilogram syabu bernilai RM11.5 selepas menumpas sindiket dadah yang menjadikan sebuah rumah teres sebagai stor simpanannya dekat Setiawangsa di sini, pada Sabtu lalu.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Yahaya Othman, berkata dalam serbuan itu, polis menemui 13 guni diisi dengan 310 bungkusan teh cina berwarna kuning keemasan dan hijau.

"Bungkusan teh cina itu digunakan untuk memuatkan dadah yang disyaki jenis syabu.

"Polis turut menyita sebuah kereta Toyota Vios dianggarkan bernilai RM20,800," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur.

Yahaya berkata, sindiket pengedaran dadah yang dikesan aktif sejak September lalu digempur dalam Op Lambkin membabitkan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman dan IPK Kuala Lumpur.

Katanya, susulan serbuan itu, polis turut menahan seorang lelaki tempatan berusia 29 tahun yang bekerja sebagai jurujual kereta dan mempunyai rekod satu kes dadah dan dua kes jenayah curi.

Keputusan air kencing mendapati suspek positif dadah.

Manakala seorang lagi suspek berusia 34 tahun yang bekerja sebagai jurujual dalam talian dengan satu rekod kes dadah, didapati negatif ujian kencing.

Yahaya berkata, kedua-dua suspek direman selama tujuh hari bermula 25 sehingga 31 Disember ini untuk disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

"Serbuan ini adalah rampasan terbesar yang dilakukan Polis Kuala Lumpur tahun ini.

"Kita mengalu-alukan kerjasama semua pihak untuk menyalurkan maklumat mengenai aktiviti penyalahgunaan dadah.

"Sebarang maklumat boleh disalurkan melalui hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115999.

"Maklumat melalui aplikasi WhatsApp boleh disalurkan di talian JSJN Bukit Aman 012-2087222," katanya.

Berita Harian X