Khamis, 8 Disember 2022 | 11:02am
Empat nelayan ditahan di kedudukan 2.4 batu nautika Sungai Burong, kerana menangkap ikan di zon larangan semalam. - Foto NSTP/Ihsan Maritim Selangor
Empat nelayan ditahan di kedudukan 2.4 batu nautika Sungai Burong, kerana menangkap ikan di zon larangan semalam. - Foto NSTP/Ihsan Maritim Selangor

Bayar RM2,000 upah tangkap ikan di zon larangan

TANJONG KARANG: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Selangor, menahan empat nelayan termasuk tiga warga asing kerana menangkap ikan di kawasan tidak dibenarkan, semalam.

Pengarah Maritim Selangor, Kepten Maritim V Siva Kumar, berkata dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu kesemua nelayan berusia lingkungan 25 hingga 35 tahun ditahan di kedudukan 2.4 batu nautika Sungai Burong, di sini.

Beliau berkata, sebelum itu pihaknya mengesan bot dinaiki semua individu terbabit menerusi rondaan rutin Op Ehsan dan Op Benteng Laut.

"Hasil pemeriksaan mendapati bot itu menggajikan kru warga asing dan melakukan aktiviti perikanan di bawah lima batu nautika di perairan Tanjong Karang.

"Bot itu dikendalikan empat kru termasuk seorang tekong warga tempatan dan tiga warga Myanmar," katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Siva Kumar berkata, pemeriksaan lanjut mendapati kesemua warga asing itu gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri yang sah.

"Kita dimaklumkan warga Myanmar ini sudah bekerja di bot terbabit sekurang-kurangnya tiga hingga enam bulan.

"Mereka dipercayai dibayar kira-kira RM2,000 untuk menangkap ikan zon larangan," katanya.

Beliau berkata, bot bersama kru dibawa ke jeti Polis Marin Pulau Indah untuk diserahkan kepada pegawai

penyiasat Maritim Malaysia bagi tindakan lanjut.

"Kes disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63.," katanya.

.

Berita Harian X