Sabtu, 5 November 2022 | 7:48pm

Tidak puas hati calon ditolak, 300 penyokong PKDM merusuh - Polis

KOTA KINABALU: Seramai 300 penyokong Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (PKDM) cuba merempuh masuk ke dalam pusat penamaan calon di Dewan Datuk Seri Panglima Antanom, Tenom, selepas dikatakan tidak berpuas hati pencalonan presiden parti itu ditolak untuk bertanding kerusi Parlimen Tenom.

Dalam kejadian jam 11.30 pagi tadi, rusuhan tercetus di luar pekarangan dewan berkenaan selepas keputusan itu tidak dipersetujui Datuk Peter Anthony dan penyokongnya.

Difahamkan, pencalonannya untuk bertanding di kerusi Parlimen Tenom ditolak atas alasan masih mempunyai kes mahkamah yang belum selesai.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Idris Abdullah, berkata berdasarkan pengamatan polis, seramai kira-kira 300 penyokong cuba merempuh masuk ke dalam dewan terbabit.

Beliau berkata, pihak keselamatan terdiri anggota Light Strike Force (LSF) dan Tugas Am, dibantu anggota Jabatan Sukarelawan (RELA) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) bertindak menghalang penyokong daripada memasuki dewan.

"Selepas itu satu perbincangan diadakan antara peguam Peter, Pegawai SPR dan polis.

"Satu keputusan dapat dicapai dalam memastikan penyokong tidak bertindak liar dan seterusnya mematuhi arahan anggota pasukan keselamatan," katanya.

Idris berkata, pada jam 12.32 tengah hari, Peter kemudiannya keluar daripada dewan dan meminta penyokongnya supaya bersabar dan menerima keputusan SPR.

"Peter juga membuat laporan polis selepas tidak berpuas hati terhadap penolakan pencalonan beliau.

"Setakat ini, tiada sebarang tangkapan dilakukan, bagaimanapun polis masih menjalankan siasatan lanjut berhubung insiden itu," katanya.

Sementara itu, Idris berkata dalam keputusan dikeluarkan jam 2.20 petang tadi, SPR menetapkan empat calon yang layak bertanding adalah Noorita Sual daripada Pakatan Harapan (PH), Ukim Buandi (WARISAN), Riduan Rubin (Bebas), Jamawi Jaafar (Barisan Nasional) dan Peggy Chaw Zhi Ting (Bebas).

"Pada jam 2.38 petang keadaan keselamatan di pusat penamaan calon terkawal dan penyokong terus beredar meninggalkan dewan," katanya.

Terdahulu, tular beberapa video memaparkan kekecohan di luar pekarangan Dewan Datuk Seri Panglima Antanom, sehingga memaksa pasukan keselamatan yang berkawal melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan keadaan.

Anggota polis melepaskan gas pemedih mata bagi menyuraikan penyokong PKDM selepas SPR menolak borang pencalonan Datuk Peter Anthony untuk bertanding di kerusi Parlimen Tenom di Dewan Datuk Seri Panglima Antanom, di sini, hari ini. - Foto ihsan Barry PKDM
Anggota polis melepaskan gas pemedih mata bagi menyuraikan penyokong PKDM selepas SPR menolak borang pencalonan Datuk Peter Anthony untuk bertanding di kerusi Parlimen Tenom di Dewan Datuk Seri Panglima Antanom, di sini, hari ini. - Foto ihsan Barry PKDM
Berita Harian X