Rabu, 31 Ogos 2022 | 9:42pm
 Pasukan bomba menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan terperangkap dalam kenderaan. Foto ihsan bomba
Pasukan bomba menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan terperangkap dalam kenderaan. Foto ihsan bomba

Bomba selamatkan budak terkunci dalam kenderaan

SIPITANG: Seorang kanak-kanak perempuan berusia setahun lapan bulan diselamatkan pasukan bomba selepas terkunci dalam kenderaan di parkir sebuah penginapan di Jalan Sindumin, di sini, petang tadi.

Dalam kejadian jam 6.30 petang itu, kanak-kanak terbabit dikatakan terperangkap di dalam kenderaan Toyota Hilux Rogue berkenaan ketika mereka sekeluarga baru saja sampai di pusat penginapan berkenaan.

Difahamkan, kejadian berlaku ketika bapa kanak-kanak itu sedang mengangkat barang untuk dibawa masuk ke bilik penginapan yang ditempah.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan itu pada 6.48 petang.

Katanya, seramai tujuh anggota termasuk pegawai bersama jentera dan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sipitang dikejarkan ke lokasi kejadian.

"Sebaik tiba, kanak-kanak perempuan itu didapati masih terkunci dalam kenderaan berkenaan.

"Pasukan bomba kemudian bertindak membuka pintu kenderaan dan mengeluarkan mangsa menggunakan peralatan khas," katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Menurutnya, kanak-kanak terbabit tidak mengalami kecederaan dan diserahkan kepada keluarganya.

"Selepas memastikan tiada bahaya lain di lokasi kejadian, operasi ditamatkan pada jam 7.08 malam tadi," katanya.

Berita Harian X