Sabtu, 19 March 2022 | 12:34pm

Titik tepat kedudukan mangsa kuari runtuh dikenalpasti

IPOH: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) dua mangsa tertimbus runtuhan kuari di Keramat Pulai, Simpang Pulai, di sini yang memasuki hari ke-12 hari ini, memasuki fasa baharu apabila pasukan pencarian sudah mengenal pasti satu titik tepat (spot) jangkaan kedudukan mangsa.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, berkata susulan itu pihak syarikat yang menyelenggara kuari terbabit mencadangkan agar kerja penggerudian (drill) mula dilakukan di titik berkenaan.

Katanya, kerja penggerudian yang dicadangkan adalah seluas 9.3 meter persegi membabitkan kedalaman 11 meter.

"Spot (titik) jangkaan kedudukan sebenar berkenaan dikenal pasti melalui hasil perbincangan bersama semua agensi yang terbabit sama dalam operasi SAR mangsa, pagi ini.

"Penggerudian akan dibuat menggunakan 'driller' (jentera penggerudi) dengan dipantau sepenuhnya oleh Pasukan Khas Operasi, Taktikal, dan Penyelamat Malaysia (STORM) dan Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART).

"Sementara itu, kerja pembersihan dan membuka jalan hingga ke bahagian belakang runtuhan masih diteruskan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, katanya pemantauan diteruskan terhadap kerja pengalihan batu untuk ke titik mangsa dipercayai tertimbus oleh pihak syarikat kuari menggunakan dua jengkaut (excavator) untuk penugasan hari ini.

Rabu lalu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad dilaporkan berkata, alat pengesan logam yang digunakan bagi menentukan titik sebenar lokasi mangsa tertimbus runtuhan kuari itu ada mengeluarkan tanda bunyi.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.40 pagi 8 Mac lalu, dua mangsa yang dipercayai masih tertimbus dikenal pasti sebagai Itam Bah Lasoh, 43 ,dan Kheow Loo Siew Soon, 49.

Operasi mencari dan menyelamat dua mangsa runtuhan kuari di Keramat Pulai, Simpang Pulai, di sini yang masih tertimbus memasuki hari ke-12, hari ini. -Foto NSTP/ L Manimaran
Operasi mencari dan menyelamat dua mangsa runtuhan kuari di Keramat Pulai, Simpang Pulai, di sini yang masih tertimbus memasuki hari ke-12, hari ini. -Foto NSTP/ L Manimaran
Berita Harian X