Rabu, 5 Januari 2022 | 4:14pm
- Hiasan
- Hiasan

Penganggur dijel 4 tahun rompak kedai serbaneka

KUALA LUMPUR: Padah merompak seorang juruwang wanita bersenjatakan sebilah pisau di sebuah kedai serbaneka November lalu, seorang penganggur dipenjara empat tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Hakim Siti Aminah Ghazali menjatuhkan hukuman itu ke atas Cheong Seong Yoon, 55, selepas dia mengekalkan pengakuan bersalah pada tarikh jatuh hukum hari ini dan memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh tangkap pada 14 Disember lalu.

Seong Yoon didakwa merompak Roziati Husni, 57, dengan melarikan 177 kotak rokok dan wang tunai RM147 di sebuah kedai serbaneka di Jalan Sarjana Taman Connaught, Cheras di sini pada jam 8.59 pagi, 20 November lalu, mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 397 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum 14 tahun dan boleh dikenakan denda atau sebatan.

Timbalan Pendakwa Raya, Wan Ahmad Hakimi Wan Ahmad Jaafar memohon hukuman setimpal manakala Seong Yoon tidak diwakili peguam, merayu hukuman dilaksanakan dari tarikh tangkap.

Berdasarkan fakta kes, tertuduh merompak mangsa di kedai berkenaan dengan sebilah pisau sebelum menjual 20 daripada jumlah kotak rokok yang dicuri kepada seorang lelaki warga Bangladesh. – BERNAMA

Berita Harian X