Jumaat, 31 Disember 2021 | 3:38pm
Long Tiger atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid.
Long Tiger atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid.

Kertas siasatan kes Long Tiger lolos hampir siap

JOHOR BAHRU: Kertas siasatan membabitkan kes 'Long Tiger', lelaki etnik Rohingya yang melarikan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak baru-baru ini, hampir siap.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata setakat ini jumlah tangkapan membabitkan kes Long Tiger atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid, 32, melarikan diri dari lokap mahkamah itu kekal empat orang.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas program Santai Cycle Persatuan Keluarga Polis (Perkep) Johor di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di sini hari ini.

Abdul Hamim dan tiga lelaki berumur 36 hingga 46 tahun direman empat hari bermula Rabu bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 223/224 Kanun Keseksaan, selepas Abdul Hamim dilaporkan melarikan diri dari lokap mahkamah itu pada 15 Disember lalu, sebelum perbicaraan kesnya bermula.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.
Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Selain Seksyen 388 Kanun Keseksaan kerana pemerasan, Abdul Hamim juga masih berdepan dua perbicaraan bagi pertuduhan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol serta Seksyen 506 kanun sama kerana mengugut dan mengurung bekas pekerjanya. – BERNAMA

Berita Harian X