Isnin, 22 November 2021 | 1:00pm

Chang Yeow minta maaf pada Guan Eng

GEORGETOWN: Bekas Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow memohon maaf kepada bekas Ketua Menteri, Lim Guan Eng berhubung artikel mengenai Pulau Jerejak di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Chang Yeow membacakan kenyataan maaf itu di hadapan Hakim Datuk Seri Tun Abd Majid Tun Hamzah.

"Saya dengan ini memohon maaf tanpa syarat kepada Lim Guan Eng dan menarik balik kenyataan yang saya buat dalam sidang media pada 15 November 2016, yang kemudiannya diterbitkan pada 16 November 2016 dalam The Star dengan kapsyen Pulau Jerejak Land Sale Questioned (Penjualan Tanah Pulau Jerejak Dipersoalkan); dalam THE STAR ONLINE dengan kapsyen, Pulau Jerejak Land Sale Questioned; Guan Ming Daily dengan kapsyen, Kes Menjual Tanah Pulau Jerejak; dan Sin Chew Daily dengan kapsyen, Hilang 80 juta Keuntungan Potensi.

"Saya kesal dengan kesusahan dan kesulitan yang dialami Lim Guan Eng akibat penerbitan perkara di atas," katanya.

Pada hari ini sepatutnya ditetapkan untuk pengurusan kes namun kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikannya melalui penghakiman persetujuan.

Lim hadir di mahkamah dan diwakili peguam Datuk N Mureli manakala Chang Yeow diwakili peguam Kek Boon Wei.

Hakim Tun Abd Majid kemudian merekodkan penghakiman persetujuan kes itu.

Di luar mahkamah, Mureli memaklumkan Chang Yeow selaku defendan akan membayar kos sebanyak RM75,000 (untuk kos Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan) kepada Lim selaku plaintif.

Lim Guan Eng hadir di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini. - NSTP/Mikail Ong
Lim Guan Eng hadir di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini. - NSTP/Mikail Ong

Pada April 2017, Lim memfailkan saman menamakan Chang Yeow, yang juga bekas Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Pengarang Berita Star Media Group Berhad David Tan dan wartawan Crystal Chiam Shiying selaku defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Lim mendakwa Chang Yeow memberi, membenarkan dan/atau menyebabkan kenyataan fitnah dan palsu itu ditulis dan disiarkan di akhbar dan laman web melalui defendan lain.

Beliau mendakwa defendan berniat jahat menerbitkan kenyataan berunsur fitnah dan palsu dalam artikel bertajuk 'Pulau Jerejak Land Sale Questioned' (Penjualan tanah Pulau Jerejak Dipersoalkan) bertarikh 16 Nov 2016, yang merujuk kepada plaintif (Lim).

Tindakan undang-undang Lim terhadap defendan lain telah diselesaikan. – BERNAMA

Teng Chang Yeow memohon maaf kepada Lim Guan Eng berhubung artikel mengenai Pulau Jerejak di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, hari ini. - NSTP/Mikail Ong
Teng Chang Yeow memohon maaf kepada Lim Guan Eng berhubung artikel mengenai Pulau Jerejak di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, hari ini. - NSTP/Mikail Ong
Berita Harian X