Jumaat, 5 Januari 2018 | 10:45pm
SHAMSUL Nizam Khalil (tiga kanan) menunjukkan produk keropok udang yang didapati menggunakan logo halal yang direka sendiri tanpa pengesahan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ketika sidang media di Pejabat KPDNKK Perak, Ipoh.- Foto L. Manimaran
SHAMSUL Nizam Khalil (tiga kanan) menunjukkan produk keropok udang yang didapati menggunakan logo halal yang direka sendiri tanpa pengesahan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ketika sidang media di Pejabat KPDNKK Perak, Ipoh.- Foto L. Manimaran

KPDNKK, JAIPk serbu kilang keropok

IPOH: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Perak menyerbu sebuah kilang pembungkusan keropok di Gopeng, dekat sini semalam kerana menggunakan logo halal palsu.

Serbuan pada jam 11 pagi itu dilakukan empat pegawai penguat kuasa KPDNKK negeri yang turut dibantu tiga pegawai Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) hasil maklumat orang awam dan risikan KPDNKK selama seminggu.

Seorang pemilik premis berusia 58 tahun turut ditahan untuk membantu siasatan.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa KPDNKK negeri, Shamsul Nizam Khalil, berkata hasil pemeriksaan terhadap premis berkenaan mendapati syarikat terbabit menjalankan perniagaan menggoreng dan membungkus keropok udang yang mempamerkan logo halal tidak diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Kemajuan (JAKIM) pada pembungkus keropok berkenaan.

Katanya, siasatan awal mendapati premis berkenaan beroperasi sejak dua tahun lalu dan memperoleh keropok mentah dari Indonesia sebelum dipasarkan di sekitar sini.

"Pemeriksaan pada bungkusan keropok berkenaan mendapati logo halal yang dipamerkan pada pembungkus keropok menggunakan penandaan tulisan rumi dan jawi.

"Bagaimanapun, pengesahan awal oleh pegawai JAIPk menyatakan syarikat berkenaan tidak pernah membuat permohonan sijil halal terhadap pembungkusan keropok berkenaan," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Shamsul Nizam berkata, dalam serbuan itu pihaknya merampas 396 bungkus keropok yang siap dibungkus dan satu paket besar keropok yang belum digoreng.

Katanya, turut dirampas, 1,600 plastik pembungkusan yang mempunyai logo halal tulisan jawi dan rumi untuk siasatan lanjut dan nilai keseluruhan barang dirampas berjumlah RM1,786 dan pemilik premis turut ditahan bagi merakam percakapan bagi siasatan lanjut.

"Siasatan diteruskan sama ada syarikat berkenaan turut memasarkan keropok berkenaan di lokasi lain dan kes disiasat mengikut Perenggan 8 (b) Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 Akta Perihal Dagangan 2011," katanya.

Sementara itu, Shamsul Nizam berkata dalam tempoh Januari tahun lalu hingga semalam, sebanyak 17 kes direkodkan membabitkan kesalahan isu halal dengan nilai rampasan berjumlah RM8,377.

Berita Harian X