Khamis, 26 March 2020 | 9:30am
Norfarrah Syahirah menggunakan kaki ketika memandu kerana mahu berdikari. - NSTP/Muhaizan Yahya
Norfarrah Syahirah menggunakan kaki ketika memandu kerana mahu berdikari. - NSTP/Muhaizan Yahya

Gadis tidak ada tangan cekap memandu

TELUK INTAN: Walaupun dilahirkan tanpa kedua-dua belah tangan, namun wanita dikategori dalam kelompok orang kurang upaya (OKU) ini mampu melakukan kerja seperti insan normal termasuk memandu kereta dan melakukan pelbagai pekerjaan.

Alah bisa, tegal biasa. Itulah dilalui Norfarrah Syahirah Shaari, 32, dengan hanya menggunakan kaki dan kekurangan itu nyata membuatkan insan normal tertanya-tanya bagaimana beliau menjalani kehidupan hariannya.

Norfarrah Syahirah menggunakan kaki ketika bekerja di Kolej Komuniti Teluk Intan. - NSTP/Muhaizan Yahya
Norfarrah Syahirah menggunakan kaki ketika bekerja di Kolej Komuniti Teluk Intan. - NSTP/Muhaizan Yahya

Membuka bicara, anak kelahiran Sungai Sumun, Bagan Datuk, Perak yang bekerja sebagai Pembantu Tadbir di Kolej Komuniti Teluk Intan itu berkata, semua kerja dilakukan tanpa kekok dengan menggunakan kaki.

Beliau yang mesra disapa Syahirah, biarpun kekurangan membataskan keupayaannya, namun beliau tidak menganggap ia sesuatu yang sukar dan akan dibantu ibu, Naimah Yusop, 71, dan bapa, Shaari Othman, 74.

Norfarrah Syahirah mula memandu kereta pada 2012. - NSTP/Muhaizan Yahya
Norfarrah Syahirah mula memandu kereta pada 2012. - NSTP/Muhaizan Yahya

Katanya, dengan semangat dan nekad untuk berdikari beliau mula melakukan urusan harian secara sendiri, termasuk memasak dan menggosok baju sejak berusia 14 tahun.

“Saya dilahirkan tanpa kedua-dua belah tangan dan perkembangan ketika kecil juga berbeza dengan mereka yang normal. Ketika bayi lain boleh merangkak saya hanya mengesot.

“Saya boleh berjalan dengan sempurna ketika berusia lima tahun. Jika diingat semula kenangan ketika zaman kanak-kanak memang ada yang mengejek kekurangan ini.

“Alhamdulillah, apabila masuk alam persekolahan ejekan itu sudah tiada, malah rakan di sekolah sangat baik dan banyak membantu,” katanya ketika ditemui di Kolej Komuniti Teluk Intan, baru-baru ini.

Katanya, beliau juga pernah melalui ‘episod sedih’ ketika menginjak usia remaja apabila melihat rakan perempuan seusianya menjalani kehidupan normal.

Bagaimanapun, Syahirah berkata, perasaan itu hanya dirasai seketika sahaja kerana beliau sentiasa mahu bersangka baik dengan setiap perancangan Allah dan percaya apa yang berlaku pasti mempunyai hikmah serta kelebihan di sebaliknya.

Norfarrah Syahirah menggunakan kaki untuk menyuap makanan. - NSTP/Noor Hidayah Tanzizi
Norfarrah Syahirah menggunakan kaki untuk menyuap makanan. - NSTP/Noor Hidayah Tanzizi

“Saya reda dengan kekurangan diri, saya rasa diri ini sempurna macam orang lain. Allah SWT tak beri tangan tetapi dia bagi keistimewaan kepada saya dengan dapat melakukan semua kerja menggunakan kaki.

“Kedua-dua belah kaki ini ibarat dua tangan saya kerana semua kerja dilakukan dengan kaki seperti bersolek, memandu, menulis, menyuap makanan dengan sudu, memasak dan memakai tudung,” katanya.

Syahirah berkata, beliau juga berusaha melawan rasa takut dan mencabar diri untuk memandu, terutama melalui laluan sibuk dan berjaya memperoleh lesen dengan sekali ujian penilaian biarpun pada mulanya sekolah memandu juga kurang yakin dengannya.

“Saya mula memandu kereta pada 2012 dan pada mulanya memang rasa takut, bagaimana mahu mengawal stereng, minyak dan brek dengan semuanya dilakukan menggunakan kaki.

“Laluan saya setiap hari untuk ke tempat kerja memang sibuk dengan kenderaan termasuk lori tetapi Alhamdulillah, Allah SWT memberikan kekuatan serta semangat kepada saya dan kini keluarga juga yakin dengan pemanduan saya,” katanya yang pernah memandu sehingga ke Perlis.

Wanita cekal itu turut mengakui dirinya sering menjadi tumpuan, terutama ketika makan di luar, namun dia tidak pernah berasa rendah diri dengan keadaanya itu.

“Ada juga yang tengok pelik, terutama kanak-kanak apabila saya menyuap makanan dengan sudu menggunakan kaki tetapi saya tak ambil hati dengan situasi itu,” katanya yang kini aktif memberi ceramah motivasi di sekitar Perak, Johor dan Kuala Lumpur.

Paling tidak dapat dilupakan dalam keadaannya yang tidak sempurna, beliau mampu menunaikan umrah, pada 20 Februari lalu.

Syahirah berkata, beliau bersyukur semuanya berjalan lancar dan urusannya dipermudahkan Allah.

“Semua berjalan lancar dan saya ke sana bersama mak. Saya tidak pernah rasa sukar dengan kekurangan ini, rasa ok saja dan semuanya dibantu Allah.

“Biasanya saya akan mengambil wuduk terus di hotel dan di sana juga banyak kemudahan untuk OKU jadi tiada masalah untuk saya,” katanya yang menerangkan cara mengambil wuduk adalah sama seperti biasa cuma menggunakan kaki saja.

Beliau berkata, beliau juga bersyukur mempunyai keluarga, rakan dan pihak atasan yang baik, sentiasa positif dan melayannya sama seperti insan normal lain.

“Saya tidak pernah rasa terpinggir atau dipinggirkan, malah diskriminasi dalam kerja juga tiada dan setakat ini kerja berjalan lancar, malah rakan juga selalu membantu,” katanya.

Syahirah turut menasihati golongan OKU lain supaya tidak mudah putus harapan, bina semangat dan menguatkan hati dengan kekurangan yang ada.

“Cuba cari dan tonjol kelebihan yang kita ada, jangan fikir masyarakat tidak boleh terima kita dan walaupun berstatus OKU jangan mudah berputus asa.

“Kita juga jangan malu dengan kekurangan diri, sentiasa bersangka baik dengan perancangan Allah SWT dan yang penting yakin dengan diri,” katanya.

Berita Harian X