Sabtu, 30 March 2019 | 10:01am

Khunsa terbentuk ketika cantuman telur, sperma

BANYAK kekeliruan timbul dalam kalangan masyarakat mengenai pondan atau transgender dengan khunsa sedangkan hakikatnya kedua-duanya jauh berbeza.

Transgender bererti menukar identiti diri yang berlainan dengan jantina asal dan bukan disebabkan faktor semula jadi. Khunsa atau dalam istilah perubatan, disebabkan Masalah Perkembangan Seksual (DSD) adalah bayi dilahirkan dengan dua kemaluan untuk lelaki dan perempuan.

Pakar Pediatrik dan Endokrin Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Arini Nuran Md Idris, berkata jantina bayi ditentukan sejak proses persenyawaan telur wanita dan sperma mengandungi kromosom yang membina tubuh manusia.

Katanya, telur daripada ibu membawa satu kromosom X dan bapa pula membawa satu kromosom X atau Y dan apabila bergabung, menjadi sama ada XX (perempuan) atau XY (lelaki).

“Ada ketika DSD berlaku kerana bayi berkenaan memiliki corak kromosom berlainan daripada XX atau XY (lelaki) seperti 47XXY atau 45X atau 45X/46XY atau 46XX/46XY yang selalunya pembentukan kelenjar seksnya tidak normal,” katanya.

Pakar Pediatrik dan Endokrin HKL, Dr Arini Nuran Md Idris. - NSTP/Saddam Yusoff
Pakar Pediatrik dan Endokrin HKL, Dr Arini Nuran Md Idris. - NSTP/Saddam Yusoff

Dibina menerusi hormon seks

Jenis DSD yang paling biasa dilihat adalah Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH) dengan kromosom 46XX yang berlaku akibat paras hormon lelaki yang tinggi.

Bayi dilahirkan dengan alat kelamin dalaman perempuan normal tetapi alat kelamin luarannya seperti lelaki iaitu klitoris lebih besar dan kelihatan seperti zakar serta lubang vagina tidak kelihatan.

Kemungkinan berlaku kesan dehidrasi, ketidakseimbangan garam dan paras gula dalam darah yang rendah kerana kekurangan hormon cortisol dan aldosterone.

Kemaluan lelaki atau perempuan, dibina menerusi hormon seks iaitu bahan kimia membawa mesej di dalam tubuh melalui darah bagi membangunkan fungsi seksual dan ketika baligh dan membantu badan berubah daripada seorang kanak-kanak kepada lelaki atau wanita.

“DSD lain seperti 46 XY seperti pembentukan kelenjar seks atau testis tidak normal pada peringkat awal atau gonadal dysgenesis berlaku mungkin disebabkan masalah genetik atau baka yang bertanggungjawab mengawal pembentukan testis atau tidak diketahui sebabnya.

“Kelenjar seks tidak dapat berfungsi dan menghasilkan hormon testosteron dan anti Mullerian dengan baik. Oleh itu keraguan jantina (ambiguous genitalia), individu ini mungkin mempunyai alat kelamin dalaman perempuan (seperti rahim, tiub fallopian dan sebagainya),” katanya.

Kenal pasti jantina

Keadaan DSD lain adalah ovotesticular, iaitu individu yang sama mempunyai kedua-dua kelenjar seks iaitu testis dan ovari. Bayi dilahirkan dengan ovotesticular DSD, kebiasaannya mempunyai seks genetik 46XX, keraguan jantina dan mungkin mempunyai kedua-dua alat kelamin dalaman lelaki atau perempuan.

Individu ovotesticular DSD boleh juga mempunyai kromosom 46XY dan 46XX/46XY.

Kebanyakan bayi yang mempunyai DSD dikenal pasti sejurus selepas dilahirkan, kadangkala DSD hanya dikenal pasti ketika usia remaja.

Ujian imbasan

Doktor akan menjalankan pemeriksaan dan ujian punca masalah (diagnosa) seperti pemeriksaan fizikal terhadap alat kelamin luaran atau kemaluan, analisis kromosom (selalunya membabitkan ujian darah) bertujuan menentukan paras hormon dan ujian imbasan seperti ultra bunyi untuk melihat organ dalaman.

“DSD seperti CAH memerlukan rawatan hormon kortikosteroid bersama atau mineralokortikoid.

Pembedahan mungkin diperlukan untuk menjadikan alat kelamin dalaman dan luaran bersesuaian dengan jantina sudah ditentukan.

“Contohnya, seperti pembedahan ‘clitoroplasty’ bersama atau ‘vaginoplasty’ ke atas kanak-kanak perempuan CAH,” katanya.

Bagaimanapun, kontroversi dan perdebatan timbul berkenaan masa atau umur yang sesuai untuk menjalankan pembedahan, selain perlu membabitkan perbincangan antara ibu bapa dan pakar dalam pelbagai bidang seperti pakar bayi, hormon, bedah termasuk ahli agama seperti mufti.

INFO

Ciri-ciri bayi sempurna:

- Saiz zakar ketika dilahirkan perlu sekurang-kurangnya 2.5 sentimeter

- Lubang kencing terletak di hujung zakar.

- Perlu ada dua telur atau testis.

- Saiz klitoris yang normal (bayi perempuan).

- Lubang kencing dan vagina (bayi perempuan).

* Ujian lain mungkin dijalankan termasuk:

- Ujian darah membabitkan rangsangan bagi menentukan sama ada kelenjar seks berpotensi menghasilkan hormon (yang sesuai dengan jantina yang akan ditentukan).

- Ujian genitogram untuk mengenalpasti alat kelamin dalaman.

- Ujian biopi tisu dari kelenjar seks.

- Ujian genetik (belum didapati di Malaysia kecuali ujian untuk SRY gene)

Apakah rawatan untuk DSD?

* Diagnosa

* Pastikan bayi stabil

* Penentuan jantina (gender) bayi-perbincangan ibu bapa dan doktor dari pelbagai bidang.

* Rawatan lanjut yang mungkin diperlukan:

* Risiko gonadoblastoma, proses baligh, potensi kesuburan dan identiti jantina.

*Keraguan jantina adalah simptom dan gejala DSD iaitu:

- Clitoris yang besar daripada kebiasaan (atau dalam bahasa perubatan, clitoromegaly) atau yang lebih besar dan kelihatan seperti zakar.

- Tiada lubang vagina pada kemaluan yang secara amnya kelihatan seperti kemaluan perempuan

- Hipospadias, keadaan saluran kencing (urethra) yang menyalurkan kencing atau air mani keluar tidak terbentuk dengan normal, di mana bukaan tidak pada bahagian hujung zakar.

Bukaan mungkin terdapat pada bahagian bawah zakar atau di antara zakar dan scrotum.

- Micropenis (iaitu saiz zakar yang kecil) dan hypospadias

- Kemaluan langsung tidak kelihatan seperti kemaluan lelaki atau perempuan

- Ketiadaan testis di dalam kantung testis (skrotum)

Berita Harian X