Khamis, 21 March 2019 | 8:39am
ROHAIZI (kiri) Adlin Junita (tengah) dan Norfawzia menunjukkan lukisan mereka yang dipamerkan di Art Market, Da Men Mall, Subang Jaya. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria
ROHAIZI (kiri) Adlin Junita (tengah) dan Norfawzia menunjukkan lukisan mereka yang dipamerkan di Art Market, Da Men Mall, Subang Jaya. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria

3 warga emas melukis

SUBANG: Tiga pesara warga emas ini mengambil pendekatan berbeza menghabiskan masa dengan melukis sebagai aktiviti bermanfaat sekali gus menjadikannya terapi kesihatan serta kaedah terbaik menikmati ketenangan.

Bermula sekadar suka-suka, tiga sahabat baik sejak 30 tahun, iaitu Rohaizi Abdul Hai, 64; Norfawzia Zain, 62; dan Adlin Junita Daud, 60, bangga apabila hasil kreativiti mereka mendapat perhatian pelbagai pihak termasuk sektor korporat untuk membelinya.

Rohaizi berpendapat biarpun sudah mencapai usia emas, namun masih belum terlambat untuk terbabit secara aktif dalam bidang seni lukis.

“Aktiviti itu adalah terapi dan memberi pelbagai manfaat terutama membabitkan kesihatan warga emas.

“Ini sebagai sebahagian rutin harian yang baik terutama mereka yang menghidap penyakit kronik seperti darah tinggi, jantung, kencing manis dan angin ahmar.

“Pergerakan tangan daripada aktiviti melukis ini juga sebahagian senaman ringkas. Ia membantu menenangkan fikiran selain bergerak aktif mencipta sesuatu yang kreatif ia juga menjana kecerdasan fikiran.

“Lazimnya, usia emas mudah tertekan dan mengalami kemurungan apabila menghidap penyakit berkenaan. Mereka jadi tidak berkeyakinan, tiada motivasi selain enggan melakukan aktiviti bermanfaat. Keadaan itu boleh menambahkan lagi risiko penyakit menjadi lebih teruk.

“Justeru, menerusi aktiviti melukis menggunakan pelbagai warna ceria dan meluahkan rasa di atas kanvas, boleh meningkatkan keyakinan diri, keseronokan selain memberi aura positif dalam diri mereka,” katanya ketika ditemui BH, baru-baru ini.

ROHAIZI (kanan) Adlin Junita (tengah) dan Norfawzia menunjukkan lukisan mereka yang dipamerkan di Art Market, Da Men Mall, Subang Jaya. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria
ROHAIZI (kanan) Adlin Junita (tengah) dan Norfawzia menunjukkan lukisan mereka yang dipamerkan di Art Market, Da Men Mall, Subang Jaya. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria

Rohaizi yang pernah bertugas di sebuah syarikat korporat dan aktif dalam bidang fesyen berkata, beliau menikmati keseronokan dalam kehidupan dengan cara tersendiri menerusi lukisan bercorak abstrak.

“Saya dapat mencurah dan meluahkan idea ke atas kertas kanvas. Jika sunyi inilah cara terbaik saya memenuhi masa lapang, selain meningkatkan keyakinan diri dan dapat berkongsi idea dengan Norfawzia dan Adlin Junita,” katanya.

Bagi Adlin Junita pula, beliau tidak pernah bekerja selepas melanjutkan pengajian di California, di Amerika Syarikat (AS) pada 1995 kerana mahu memberi tumpuan menjaga empat cahaya mata tetapi kembali aktif melukis, sejak dua tahun lalu.

Menjadikan aktiviti itu sekadar suka-suka, Adlin Junita dapati melukis adalah rutin menarik dilakukan ketika ada masa lapang.

Beliau yang mahir melukis genre naif rasa lebih seronok setiap kali melahirkan karya yang banyak menggunakan warna terang dan ceria.

“Saya lebih selesa dengan lukisan naif yang bersifat keanak-anakan kerana lebih banyak menggunakan warna terang. Saya seronok mencipta sesuatu yang bukan bersifat realistik.

“Ternyata ia menghiburkan hati setiap kali menatap hasil karya saya,” katanya yang pernah mengikuti kelas seni lukisan komersial di Community College di California.

Adlin Junita tidak menafikan rata-rata warga emas mengalami masalah sukar tidur malam dan pada kala itu, sangat sesuai untuk melukis kerana dapat melahirkan lebih banyak ilham.

Beliau lebih gemar menyimpan karya seninya kerana ia lebih bersifat peribadi dan untuk tatapan sendiri.

“Saya gemar melukis gambar anak setiap kali pulang daripada melancong. Kini saya sudah memiliki lebih 30 koleksi lukisan di rumah.

ANTARA hasil karya tiga sahabat yang dipamerkan di Art Market Malaysia Mini Gallery. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria
ANTARA hasil karya tiga sahabat yang dipamerkan di Art Market Malaysia Mini Gallery. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria

“Bagaimanapun, selepas mengikut pameran lukisan saya rasa puas apabila ada pihak yang sudi memiliki sentuhan karya seni saya,” katanya yang mengambil masa antara dua minggu hingga sebulan bagi menyiapkan karya lukisan.

Bagi Norfawzia beliau tidak mengikuti kelas melukis secara khusus kerana sudah dikurniakan bakat semula jadi melukis.

Idea dihasilkan berbeza kerana lebih gemar mencurahkan kreativitinya di atas jubin dengan menghasilkan corak tradisional seperti batik untuk jualan.

“Melukis bukan hanya untuk orang muda, tetapi bagi kami yang sudah berusia juga tidak ada masalah. Tiada istilah terlambat untuk memulakan sesuatu,” katanya.

Beliau berkata, ketika ini ramai wanita menceburi bidang seni lukis dan bukan tidak lagi dimonopoli oleh golongan lelaki.

“Saya, Adlin Junita dan Rohaizi sesekali berjumpa sekiranya ada masa terluang.

“Kami sering berbincang mengenai idea lukisan yang hendak dihasilkan menerusi aplikasi Whatsapp supaya aktiviti ini akan terus aktif.

“Kini, melukis bagaikan sudah sebati dalam diri kami kerana jika tidak melukis rasa tidak lengkap,” katanya.

Biarpun aktiviti seni lukis ini sekadar mengisi masa lapang tetapi mereka teruja kerana hasilnya memberi pulangan yang baik apabila kebanyakan karya dipamerkan di galeri lukisan sekitar Lembah Klang.

“Kami gembira apabila hasil karya dibeli orang ramai dan membuatkan kami rasa lebih puas dan teruja untuk menghasilkan lebih banyak karya lain.

Tidak sangka juga menerusi aktiviti suka-suka ini kami mampu meraih pendapatan yang lumayan apabila hasil lukisan di jual di galeri yang dihadiri orang kenamaan.

“Harga yang ditawarkan bergantung kepada situasi dan lokasi pameran,” katanya.

Karya ketiga-tiga lukisan mereka boleh didapati di galeri pameran Art Market, di pusat beli-belah Da Men, Subang Jaya, Selangor.

Berita Harian X