Rabu, 7 Jun 2017 | 2:04pm

Haiza trauma anak demam panas di Perth

HAIZA bersama anaknya, Nur Iman Syafie. - Foto Aziah Azmee
HAIZA bersama anaknya, Nur Iman Syafie. - Foto Aziah Azmee

KUALA LUMPUR: Penyanyi dan penyampai radio, Haiza berdepan detik mencemaskan ketika bercuti di Perth, Australia pada hujung bulan lalu apabila anaknya, Nur Iman Syafie, 5, dikejarkan ke hospital gara-gara demam panas.

Haiza menjelaskan, kejadian serangan sawan yang berlaku pada usia permata hatinya mencecah tiga tahun membuatkan mereka agak trauma sebaik melihat suhu badan Iman naik mendadak.

"Saya mengambil kesempatan bercuti panjang di Perth dengan membawa anak melihat negara orang, menimba pengalaman baharu dan menghabiskan masa bersama insan tersayang termasuk suami, anak dan keluarga terdekat.

"Ketika tiba, cuaca di sana sejuk dan kerap hujan. Dua hari sebelum pulang ke Malaysia, suhu badan Iman pula naik mendadak. Saya dan suami memang membawa pengukur suhu badan memandangkan dalam cuaca sejuk, keadaan kesihatan Iman cepat berubah.

"Melihatkan keadaannya dan risau dengan suhu badannya yang berada pada catatan tinggi, kami segera ke hospital untuk pemeriksaan lanjut," kata Haiza kepada BH Online ketika ditemui di majlis berbuka puasa dan rakaman program Hari Raya Muzik Muzik 32 dan Indigital.

Mengakui kos perubatan dan pemeriksaan kesihatan agak mahal di luar negara, penyampai radio Kool FM ini membawa anaknya ke Princess Margaret Children's Hospital, Perth untuk pemeriksaan.

"Ikutkan kos perubatan di luar negara memang mahal terutama buat pelancong seperti kami. Namun demi anak, saya dan suami hanya 'menutup mata' kerana paling penting adalah kesihatan Iman.

"Jika di Malaysia, pesakit akan diberikan ubat. Lain pula situasi di Australia di mana selepas menjalani pemeriksaan doktor, pihak hospital memberi preskripsi ubat untuk dibeli di farmasi luar. Alhamdulillah, selepas mengambil ubat, Iman kembali sembuh," katanya lagi.

Dalam perkembangan terbaru, Haiza bakal muncul dengan single terbaru bersama Altimet dan seorang penyanyi Singapura, Atrez yang berjudul Jaga Jaga.

Haiza mengendalikan segmen Pagi Hari di Kool FM bersama AG bermula jam 6.00 sehingga 10.00 pagi setiap Isnin hingga Jumaat.

Berita Harian X