Jumaat, 18 November 2016 | 7:30am

Utamakan sifat ikhlas dalam beribadah

GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan

Setiap manusia tidak terlepas daripada melalui titian sirat. Tempoh perjalanan itu bergantung kepada amalan ketika di dunia. Allah SWT menurunkan Surah al-Ikhlas dengan menggambarkan betapa pentingnya sifat ikhlas dalam mengerjakan amal ibadah kerana ia dapat membantu manusia kelak. Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani menerusi perkongsian di dalam slot Mau'izati di IKIMfm berkata di dalam kehidupan jadilah orang yang ikhlas mengerjakan amalan, terutama ketika bersedekah.

TIDAK akan ada seorang pun umat manusia yang hidup di muka bumi ini, ingin dihumbankan ke dalam neraka pada Hari Kiamat kelak jika membayangkan betapa teruknya azab yang akan diterima.

Perjalanan meniti titian sirat itu pun sudah memakan masa yang sangat lama dan keadaan yang bakal dihadapi adalah bergantung kepada amalan masing-masing ketika melaluinya.

Namun, ada beberapa perkara yang dapat menyelamatkan manusia daripada tergelincir ketika melalui titian sirat. Hati yang terikat kepada masjid akan menyelamatkan manusia daripada terjatuh ke dalam kawah neraka.

Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani menerusi perkongsian di dalam slot Mau'izati yang ke udara di IKIMfm pada setiap Khamis, jam 5.15 petang, berkata di dalam kehidupan jadilah orang yang ikhlas mengerjakan amalan, terutama ketika bersedekah.

Sukarnya menjadi manusia yang ikhlas sehingga turunnya Surah al-Ikhlas yang ditinggikan Allah SWT nilainya kerana jika ia dibaca, pahalanya sama seperti membaca satu pertiga al-Quran.

Maafkan kesalahan orang

Perkara ketiga yang dapat menyelamatkan manusia ialah dengan memaafkan kesalahan orang lain. Sesungguhnya umat Islam tidak wajar bertelagah di antara satu sama lain.

Perkara keempat ialah membantu orang lain dalam memudahkan urusan dan mengurangkan bebanan di dalam mengharungi perjalanan hidup.

Kemudian, banyakkan memenuhi keperluan orang lain dan tidak mementingkan diri, melakukan amalan yang dapat membantu orang lain di dalam mentaati perintah Allah SWT. Seterusnya kita juga digalakkan menjaga Mukminin daripada gangguan golongan kafir atau munafik.

Firman Allah SWT dalam Surah al-Mulk, ayat 7 hingga 9: "Apabila mereka dicampakkan ke dalamnya, mereka mendengar suara jeritannya meraung-raung, sedang ia menggelegak. Hampir ia pecah berkecai-kecai kerana kuat marahnya. Tiap kali dicampakkan ke dalamnya sekumpulan besar (dari orang kafir), bertanyalah penjaga neraka itu kepada mereka: Tidakkah kamu pernah didatangi seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran (di dunia dahulu)? Mereka menjawab: Ada! Sebenarnya telah datang kepada kami seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran, lalu kami dustakan serta kami katakan (kepadanya): Allah tidak menurunkan sesuatu pun, kamu (wahai orang yang mendakwa menjadi Rasul) hanyalah berada dalam kesesatan yang besar!"

Gambaran sifat neraka

Antara sifat neraka yang digambarkan oleh Imam al-Tirmizi meriwayatkan daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah SAW, sabdanya: "Neraka itu dinyalakan selama seribu tahun untuk dibakar sehingga berwarna merah. Kemudian dipanaskan selama seribu tahun lagi, menjadi berwarna putih. Dipanaskan selama seribu tahun lagi sehingga menjadi hitam pekat."

Dalam riwayat lain menjelaskan neraka dibakar selama seribu tahun sehingga menjadi putih, kemudian dibakar lagi selama seribu tahun menjadi merah. Lalu dinyalakan lagi selama seribu tahun menjadi hitam pekat, berwarna gelap seperti malam yang tiada bulan dan bintang.

Ibnu al-Mubarak menyebut riwayat daripada Suffian daripada Sulaiman daripada Abu Zibyan daripada Salman, neraka itu hitam. Bara apinya tidak bercahaya, gelap yang pekat dan busuknya keadaan di dalam neraka itu.

Setiap kali manusia ingin keluar dari neraka lantaran bebanan kesengsaraan, ditolak semula masuk ke dalamnya bertaburan. Lalu disebut kepada ahli neraka: "Rasalah kamu dengan azab yang amat pedih di saat ini!"

Dalam riwayat Malik meriwayatkan daripada Abu Zinnad daripada al-A'rash daripada Abu Hurairah, menyatakan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda: "Api dunia yang kamu panaskan itu satu per tujuh puluh bahagian daripada api neraka."

Abdullah bin Masud meriwayatkan Rasulullah bersabda: "Api kamu semua ini adalah satu per tujuh puluh daripada api neraka jahanam. Jika dahulu ia tidak dipadamkan dengan air laut sebanyak sepuluh kali, maka kamu tidak dapat memanfaatkan api itu sendiri."

Dalam riwayat Muslim daripada Anas bin Malik disebut Rasulullah SAW bersabda: "Pada Hari Kiamat, manusia yang paling senang di dunia ini menjadi penghuni neraka. Apabila dicelup sekali di dalam api neraka, malaikat bertanya padanya. Wahai anak Adam, adakah dalam hidup kamu merasai nikmatnya kebaikan? Lalu dijawab: Tidak pernah, ya Allah."

Walaupun sekali dimasukkan ke dalam api neraka membuatkan mereka hilang ingatan terhadap nikmat ketika hidup di dunia dahulu. Kemudian Allah SWT memanggil orang Mukmin yang paling susah ketika hidup di dunia dahulu, lalu dibawa dan dicelup sekali sahaja di dalam syurga. Dikeluarkan semula dan ditanya: "Ketika di dunia dahulu pernahkah kamu merasai kesusahan? Dijawabnya, demi Allah, aku tidak pernah merasai susahnya hidup dahulu, kerana nikmat syurga dirasainya sehingga tenggelam segala kesusahan yang pernah dihadapinya dahulu."

Tujuh pintu neraka

Pada setiap tujuh pintu neraka terdapat 70,000 gunung, pada setiap gunung terdapat 70,000 cabang api neraka. Setiap cabang mempunyai 70,000 celah api neraka, manakala setiap celahnya mempunyai 70,000 lembah. Setiap lembah terdapat 70,000 istana api, setiap istana mempunyai 70,000 rumah api dan setiap rumah terdapat pula 70,000 botol besar yang beracun.

Apabila Kiamat tiba, penutup itu dibuka maka manusia merasa takut sehingga masih-masing menyeru: "Ya Allah, selamatkanlah..selamatkanlah." Wahab Munabih berkata, berdasarkan sabda Rasulullah SAW jarak di antara dua pintu adalah 70 tahun perjalanan. Pintu neraka pertama dinamakan Neraka Jahanam (dahi yang berkerut), kerana apabila manusia dihumban ke dalamnya akan membuatkan dahi mereka berkerut-kerut kerana api memakan daging mereka dan ini adalah azab yang paling ringan dalam kalangan ahli neraka.

Kumpul harta, tak sedekah

Pintu neraka kedua ialah Ladza (berbolak-bolak), ia akan menggelupas kulit kepala manusia yang berpaling daripada agama dan tidak mahu mendengar ayat Allah. Mereka mengumpulkan harta dan menyimpannya tanpa menyumbang kepada jalan Allah SWT. Sifat neraka ini cenderung membakar dan memakan kedua-dua tangan dan kaki. Pintu neraka ketiga ialah pintu ke neraka Saqar. Ahli neraka akan dibakar daging dan kulit sehingga hancur kecuali tulang mereka, di atasnya terdapat 19 penjaga neraka untuk membakar manusia di dalamnya yang semasa hidup mereka tidak mendirikan sembahyang.

Pintu neraka keempat ialah Huthamah yang apinya menyala-nyala, membakar dari kaki dan dimasukkan terus ke dalam hati. Lalu dilontarkan percikan api yang besar setinggi istana meranapkan dirinya sehingga menangis mengeluarkan air mata darah dan nanah sehingga kering.

Pintu neraka kelima adalah Jahim, ahli nerakanya tidak akan mati di dalamnya, manakala bara apinya sebesar bumi ini.

Pintu neraka keenam ialah Sair, sentiasa menyala sejak diciptakan Allah yang di dalamnya terdapat 300 istana, setiap istana ada 300 rumah dan setiap rumah terdapat 300 jenis seksaan. Pintu neraka ketujuh ialah Hawiyah yang juga neraka yang amat panas diciptakan Allah SWT, ahli neraka yang memasukinya akan mendiaminya buat selama-lamanya.

Berita Harian X