Rabu, 15 Jun 2016 | 6:10am

Al-Quran peneman setia Ramadan

Muliakan Ramadan dengan membaca al-Quran supaya mendapat keberkatan. - Foto hiasan
Muliakan Ramadan dengan membaca al-Quran supaya mendapat keberkatan. - Foto hiasan

Ramadan bulan yang diturunkan al-Quran, maka sebaik-baiknya kita menjadikan al-Quran sebagai teman dengan sentiasa membaca, serta menghayati isi terkandung dalam kitab suci yang juga mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW.

Ustaz Muhammad Syaari Ab Rahman menerusi segmen Ibrah di IKIMfm berkongsi kisah doa Nabi Ibrahim yang dimakbulkan Allah SWT pada malam al-Qadr dan kaitan secara langsung antara Nabi Ibrahim dengan Ramadan.

Beliau memetik firman Allah SWT yang bermaksud: "(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa di antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu." (Surah al-Baqarah, ayat 185)

Allah SWT menghadirkan kisah Ramadan selepas mengisahkan mengenai perjuangan Nabi Muhammad SAW menghadapi kerenah cucu-cicit Bani Israel daripada zaman Nabi Musa.

Di sebalik ayat mengenai Ramadan, terdapat 184 ayat lain berkaitan kefarduan puasa iaitu apa yang dibawa oleh Rasulullah SAW sama dengan yang dibawa oleh Nabi Ibrahim.

Jika diperhatikan struktur Ramadan dalam surah al-Baqarah, Allah SWT menjelaskan mengenai kefarduan berpuasa diikuti bulan Ramadan dan turunnya al-Quran pada bulan mulia itu.

Matlamat insan bertakwa

Matlamat setiap daripada kita adalah untuk menjadi insan bertakwa dan demi mencapai matlamat itu memerlukan kekuatan luaran serta dalaman. Faktor luaran melatih diri menahan nafsu makan dan minum jika makanan ada di hadapan matanya.

Allah SWT mahukan kita bertakwa dengan turut disertai faktor dalaman iaitu membina sistem pertahanan diri. Takwa bukan semata-mata takut, tetapi lebih kepada membina sistem perlindungan diri supaya kita selamat daripada ancaman musuh.

Orang yang mengetahui ada musuh hadir selepas Ramadan, mereka akan menyediakan Ramadan sebagai benteng supaya bertakwa kepada Allah SWT. Tidak semua orang akan mendapat ketakwaan, hanya yang benar-benar faham kenapa Ramadan datang bakal memperolehnya.

Al-Quran yang diturunkan ketika Ramadan mengajak kita membaca, memahami serta menghayati ajaran serta perintah di dalamnya supaya kita mengetahui seterusnya mencari tuhan yang menurunkan al-Quran.

Hikmah diturunkan al-Quran juga perlu dikaji melalui pembacaan kerana semua sudah diceritakan oleh Allah SWT kepada hamba-Nya yang ingin mengetahui dan mendapat manfaat daripada ilmu daripada al-Quran.

Menjadikan al-Quran sahabat melalui amalan bertadarus antara cara terbaik mencapai ketakwaan kerana puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga tetapi istiqamah melakukan amalan baik sepanjang Ramadan.

Keistimewaan diberi Allah SWT kepada hamba-Nya tidak sepatutnya dipersiakan dan doa orang yang berpuasa juga mustajab pada bulan barakah ini.

Doa Nabi Ibrahim kepada Allah SWT dirakamkan dalam al-Quran yang bermaksud: "Wahai Tuhan Kami! Utuslah kepada mereka seorang rasul daripada kalangan mereka sendiri, yang akan membacakan kepada mereka ayat (firman-Mu) dan mengajarkan mereka isi kandungan Kitab (al-Quran) serta hikmat kebijaksanaan dan membersihkan (hati dan jiwa) mereka (dari syirik dan maksiat). Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." (Surah al-Baqarah, ayat 129)

Doa Nabi Ibrahim dimakbulkan Allah SWT pada malam al-Qadr yang diturunkan al-Quran selepas Nabi Muhammad SAW menjadi Rasul. Doa Nabi Ibrahim akhirnya dimustajabkan oleh Allah SWT.

Penulis adalah Penyampai dan Penerbit Rancangan IKIMfm

Berita Harian X