Khamis, 1 Disember 2016 | 10:06pm

Harga hartanah dijangka susut tahun depan

Pengerusi Negara PropertyGuru Malaysia, Sheldon Fernandez.
Pengerusi Negara PropertyGuru Malaysia, Sheldon Fernandez.

KUALA LUMPUR: Indeks Harga Hartanah PropertyGuru meramalkan harga hartanah akan menyusut antara RM35 sekaki persegi hingga RM40 sekaki persegi pada 2017.

Pengerusi Negara PropertyGuru Malaysia, Sheldon Fernandez, berkata keadaan itu amat ketara bagi kediaman bertingkat, khususnya segmen tertentu yang berdepan lebihan tawaran pasaran.

Beliau berkata, harga kediaman dalam lingkungan RM500,000 sehingga RM700,000 pula berkemungkinan besar berdepan kadar penolakan permohonan pinjaman yang lebih tinggi, justeru menyebabkan aktiviti jualannya agak perlahan.

"Berdasarkan data terkumpul diperoleh daripada statistik rasmi dan Indeks Harga Hartanah PropertyGuru, pasaran hartanah dijangka akan terus lembap pada 2017.

"Dengan siapnya pembangunan kediaman baharu yang membanjiri pasaran pada 2017, dijangkakan berlaku kejatuhan harga jualan disebabkan kekurangan permintaan.

"Pemilik kediaman juga dilihat lebih cenderung menjual unit mereka secepat mungkin ekoran kurangnya kuasa pemegangan," katanya.

Beliau mendedahkan hasil kaji selidik Indeks Harga Hartanah PropertyGuru itu pada Forum Tinjauan Pasaran Hartanah PropertyGuru 2017, di sini, hari ini.

Berita Harian X