Rabu, 8 Jun 2016 | 9:56am

Saham Asia tinggi, didorong harga minyak

TOKYO: Saham Asia berlegar menghampiri paras tertinggi dalam tempoh enam minggu hari ini, disokong tinjauan cerah sektor tenaga dan harapan Rizab Persekutuan AS (Fed) tidak akan menaikkan kadar faedah dalam bulan mendatang selepas laporan pekerjaan AS yang mengecewakan.

Indeks meluas saham Asia Pasifik di luar Jepun tidak berubah selepas menghampiri paras tinggi dalam tempoh enam minggu semalam.

Indeks Nikkei juga tidak berubah.

Di Wall Street, Indeks S&P 500 naik 0.1 peratus kepada 2,112, kurang 20 mata daripada paras rekod tinggi yang dicatatkan pada Mei tahun lalu.

Peningkatan itu dipacu oleh kenaikan 2.1 peratus dalam saham tenaga kerana harga minyak mentah melonjak lebih satu peratus untuk mencecah paras tinggi 2016 dengan jangkaan pengurangan stok simpanan domestik dan kebimbangan mengenai kemerosotan bekalan berikutan serangan di Nigeria.

Laporan oleh Institut Petroleum Amerika (API), yang dikeluarkan semalam menunjukkan minyak mentah jatuh sebanyak 3.6 juta setong, lebih tinggi daripada dijangkakan sebanyak 2.7 juta tong, menyokong pasaran.

Kontrak hadapan minyak mentah AS didagangkan pada paras AS$50.39 setong, menghampiri paras tinggi semalam, AS$50.53, paras tinggi sejak Oktober.

Kontrak penanda aras global, Brent juga mencecah paras tinggi dalam tempoh lapan bulan pada paras AS$51.54 setong dan terakhir berada pada paras AS$51.47.

Pelabur terus mengurangkan jangkaan Fed akan menaikkan kadar kerana mereka menilai laporan pekerjaan yang menunjukkan jumlah pekerjaan baharu jatuh mendadak pada Mei.

Perangkaan yang dikeluarkan semalam mengesahkan produktiviti bukan ladang AS jatuh pada suku pertama mengenai kenaikan kos berkaitan buruh, mencadangkan syarikat mungkin menjadi pengambilan pekerja perlahan selepas mereka mengambil pekerja awal tahun mengatasi pertumbuhan pendapatan mereka.

"Output tidak meningkat sejajar dengan peningkatan dalam pengambilan pekerja, kemudian kami mempunyai kejatuhan dalam produktiviti. Jika pengambilan pekerja berhenti meningkat dan kami kekal tidak ada pertumbuhan dalam produktiviti, yang boleh menjadi petunjuk untuk dibimbangkan," kata Ketua Strategi Ekonomi Makro HSBC Securities, Shuji Shirota.

Hasil Perbendaharaan AS jatuh kembali kepada 1.713 peratus, menguji paras sokongan kukuh pada sekitar 1.70 peratus.

Di Eropah, hasil bon Jerman mencecah paras rendah 0.045 peratus semalam kerana pelabur menumpukan kepada pelaburan lindung nilai menjelang referendum Britain dalam keanggotaan Kesatuan Eropah (EU). - Reuters

Berita Harian X