Selasa, 2 Februari 2016 | 5:23pm

OPPO dahului Samsung, Apple di China

HONG KONG: Selain pengguna di China, beberapa pihak mungkin pernah mendengar OPPO atau Vivo, tetapi jualan telefon bimbit tempatan itu semakin meningkat dalam pasaran telefon pintar terbesar dunia.

Ia susulan penggunaan strategi pemasaran tempatan yang pintar dan rangkaian runcit kukuh di bandar kecil.

Pakar industri berkata, bandar-bandar kecil, yang memiliki lebih daripada 600 penduduk dan sesetengahnya lebih besar daripada banyak ibu negara Eropah, adalah medan perang telefon pintar untuk tempoh akan datang berikutan pasaran di bandar utama China sudah semakin matang.

Jenama antarabangsa seperti Apple dan Samsung Electronics kebanyakannya belum lagi sampai di bahagian pasaran yang menyumbang lebih daripada 56 peratus penggunaan keseluruhan China, menurut Penyelidikan Pasaran Seluruh China Beijing.

Dalam ekonomi yang berkembang pada kadar paling perlahan dalam suku abad, pembeli di bandar lebih kecil dengan penduduk sehingga tiga juta cenderung ke arah telefon yang lebih murah yang mana ia adalah berita baik untuk OPPO yang berpangkalan di Guangzhou dan Vivo, termasuk Meizu Technology Co, sekutu Alibaba Group Holding Ltd.

"OPPO dan Vivo sudah berada di depan Samsung dan ZTE Corp di China dan sedang berusaha mengejar tiga syarikat besar Huawei, Xiaomi dan Apple pada 2016," kata Penganalisis Strategi Analitik, Neil Mawston.

Yang pasti, pendatang baharu yang lebih murah ini tidak mempunyai senjata api daripada jenama premium dan beroperasi pada margin tipis atau pada kerugian. Mereka memerlukan jualan jumlah besar untuk terus kekal, kata pakar industri.

OPPO menjual 10.8 juta telefon pintar, memberikannya sembilan peratus penguasaan pasaran dan di kedudukan lima teratas dalam suku keempat tahun lalu, menurut Strategi Analitik walaupun keseluruhan pasaran China susut empat peratus.

Telefon pintar OPPO R7 berharga 1,999 yuan (RM1,262.93), ditampilkan sebagai 'pakar selfie' dengan skrin lebih besar daripada iPhone 6S dan resolusi kamera yang kompetitif.

Vivo berada pada kedudukan keempat dengan 10 peratus penguasaan pasaran, di bawah Apple sebanyak 13 peratus.

Pertumbuhan dalam kalangan vendor datang berikutan Apple, Xiaomi dan lain-lain bergelut untuk mengekalkan momentum dalam pasaran yang dibanjiri dengan telefon pintar dan pertumbuhan ekonomi yang pudar.

Penganalisis berkata pendatang baharu menjalankan gimik pemasaran yang menarik perhatian, termasuk penajaan dengan rancangan televisyen tempatan dan mempunyai rangkaian peruncitan yang luas di bandar kecil.

"Terdapat begitu banyak firma antarabangsa boleh lakukan apabila ia datang ke pemasaran setempat di China," kata Nicole Peng di Canalys. "Bagi syarikat asing seperti Samsung, strategi pemasaran mereka benar-benar tidak memenuhi keperluan pengguna China,"

Samsung yang berada di kedudukan keenam enggan mengulas.

Minggu lalu, Apple meramalkan pendapatan pertama jatuh dalam 13 tahun dan mencatatkan peningkatan paling perlahan dalam penghantaran iPhone berikutan pasaran China menunjukkan tanda yang lemah. - Reuters

Berita Harian X