Ahad, 19 Oktober 2014 | 3:00pm

Dakwaan perbankan Islam di Malaysia tekan pengguna tidak benar

REKTOR KUIN ,Prof Datuk Mohd Yusof Kasim (tengah) beramah mesra dengan peserta Program'The Dialogue On The Future Dimensions Of Islamic Banking And Finance(IBF)di Hotel TH,Kepala Batas. - Foto Amran Hamid
REKTOR KUIN ,Prof Datuk Mohd Yusof Kasim (tengah) beramah mesra dengan peserta Program'The Dialogue On The Future Dimensions Of Islamic Banking And Finance(IBF)di Hotel TH,Kepala Batas. - Foto Amran Hamid

ALOR SETAR: Sistem perbankan yang diamalkan di Malaysia diyakini mampu berperanan membantu umat Islam melakukan urusan perbankan yang patuh Syariah dan tidak menekan pengguna.

Penganalisis ekonomi, Datuk Mohd Yusof Kassim, berkata tidak timbul isu bank-bank yang mengamalkan perbankan Islam mengenakan caj yang tinggi melebihi bank konvensional.

Katanya, orang ramai yang menggunakan perkhidmatan pinjaman bank perlu lebih peka kepada caj yang dikenakan dan tidak hanya mendengar persepsi pihak-pihak tertentu berhubung perkara itu.

"Sebenarnya pada saya, perbankan Islam lebih telus, kerana bila akad, kita dah tahu, berapa peratus dia (bank) dapat keuntungan, berapa peratus kita sebagai pelabur dapat," katanya ketika ditemui pada majlis "Dialog Mengenai Dimensi Masa Depan IBF di Malaysia" di sini semalam.

Beliau mengulas dakwaan isu perbankan Islam yang dikatakan menekan pengguna Islam dengan caj yang lebih tinggi daripada perbankan konvensional.

Mohd Yusof yang juga Rektor Kolej Universiti Insaniah (KUIN) berkata tidak wujud isu penindasan kerana bank-bank yang menggunakan konsep perbankan Islam adalah kukuh dan berkembang pesat di negara ini.

"Buktinya, ramai orang bukan Islam bertukar kepada perkhidmatan perbankan Islam yang memuaskan hati mereka dan pihak bank itu sendiri terutama dalam soal pinjaman.

"Tiada kos tersembunyi dalam perbankan Islam, sebaliknya telah dinyatakan dalam kontrak serta mengenakan kadar yang rendah dan tidak turun naik dalam tempoh jangka panjang," katanya.

Dialog dua hari yang bermula semalam dianjurkan KUIN bagi membincangkan amalan perbankan Islam di Malaysia dan negara lain. - BERNAMA

Berita Harian X