Sabtu, 3 Jun 2017 | 2:11pm

Hanya TRW boleh diswastakan, bukan KAFA

PENASIHAT KAFA, Tan Sri Annuar Musa. - Foto Azhar Ramli
PENASIHAT KAFA, Tan Sri Annuar Musa. - Foto Azhar Ramli

KOTA BHARU: Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) tidak boleh diswastakan kerana berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) tetapi perkara itu boleh dilakukan ke atas pasukan The Red Warriors (TRW).

Ketika menjelaskan kekeliruan isu penswastaan itu, Penasihat KAFA, Tan Sri Annuar Musa menegaskan, badan induk berkenaan adalah sebuah organisasi yang tidak boleh diswastakan.

"Saya rasa media silap lapor, KAFA sebagai persatuan di bawah ROS tidak boleh diswastakan, di bawah KAFA bukan saja ada TRW, tapi ada The President Warriors (TPW), The Young Warriors (TYW), pasukan futsal, pasukan bola wanita TRW dan lain lagi.

"Yang mungkin dimaksudkan (media) ialah menswastakan pasukan Kelantan, itu saya sokong. Serahlah TRW biar jadi milik penyokong Kelantan dan biar penyokong membeli saham dalam pasukan," katanya menerusi akaun Facebook beliau, malam tadi.

Annuar turut mencadangkan supaya diwujudkan 100,000 unit saham dengan membahagikan 30,000 unit kepada penyokong dan baki 70,000 kepada syarikat korporat atau individu yang mahu membeli secara blok.

"Nilaikan TRW misalnya RM10 juta, wujudkan 100,000 unit saham dengan nilai RM100 seunit dan beri pada penyokong minimum 30,000 (RM3 juta) unit. Yang lain untuk syarikat, korporat atau individu yang mahu membeli secara blok," katanya.

Mengulas lanjut, Annuar berkata, usaha ini boleh dibuat dengan khidmat sebuah syarikat akauntan yang bertauliah dengan menawarkan tawaran yang profesional.

"(Dengan usaha ini) TRW akan muncul pasukan (negeri) pertama dimiliki penyokong sendiri dan saya rasa itu boleh (buat) kerana Kelantan ada ramai penyokong," katanya.

Khamis lalu, BH Sukan melaporkan KAFA bersetuju menswastakan badan induk itu bermula saingan liga musim depan sebagai pendekatan dalam menyelesaikan beberapa masalah yang menghimpit mereka.

Pemangku Presiden KAFA, Datuk Seri Afandi Hamzah, berkata semua EXCO bersetuju untuk menswastakan persatuan itu.

"Penswastaan persatuan ini bakal membabitkan dua pihak iaitu pihak swasta dan wakil kelab penyokong dalam pengurusan KAFA," katanya.

Berita Harian X