Sabtu, 1 April 2017 | 12:50am

Mourinho sesal layanannya terhadap Schweinsteiger

SCHWEINSTEIGER (kiri) dan Jose Mourinho. - Foto Reuters
SCHWEINSTEIGER (kiri) dan Jose Mourinho. - Foto Reuters

MANCHESTER: Jose Mourinho meluahkan kekesalan berhubung layanannya kepada Bastian Schweinsteiger sehingga menyebabkan bintang Jerman itu meninggalkan Manchester United.

Schweinsteiger akhirnya meninggalkan Old Trafford minggu ini, menandatangani kontrak bersama kelab Major League Soccer Chicago Fire selepas gagal menembusi skuad utama kendalian Mourinho.

Pemain 32 tahun hanya beraksi empat kali sejak kedatangan pengendali dari Portugal itu tahun lalu, selepas mengharungi musim dibayangi kecederaan ketika di bawah Louis van Gaal.

Mourinho bagaimanapun menyesali tindakannya mengasingkan pemain veteran itu daripada skuadnya dan akan mengambil pendekatan lain sekiranya diberi peluang berpatah semula ke belakang.

"Saya amat kesal," kata Mourinho. "Apa yang saya akan buat (sekiranya diberi peluang membuat keputusan sekali lagi)? Saya akan meletakkannya dalam skuad.

"Ketika itu kami mempunyai terlalu ramai pemain. Jika anda masih ingat ada ramai pemain yang situasi mereka agak meragukan.

"Tetapi selepas mengenalinya secara profesional dan peribadi, cara dia membawa diri dan menghormati keputusan saya, ..iya saya kesal, dan saya tidak malu untuk mengakuinya. Dia tahu perkara ini kerana saya sudah memberitahunya.

"Apa yang saya tahu mengenainya ialah musim yang penuh kecederaan, musim yang dia hampir tidak bermain langsung, musim dia menjalani pemulihan di luar kelab, dan saya rasa ia tidak betul, mentalitinya tidak tepat.

"Ia seperti menggambarkan seorang pemain yang saya tidak mahu berada di dalam kelab."

Van Gaal membayar 14.4 juta pound (RM85 juta) kepada Bayern Munich untuk mendapatkan Schweinsteiger pada tahun 2015 tetapi dia gagal mempamerkan aksi sesuai dengan reputasinya sebagai pemain tengah digeruni.

"Saya akan kehilangan seorang lelaki yang budiman, profesional, mempunyai pengaruh yang baik dalam latihan. Tetapi saya perlu melepaskannya dan berharap dia dan isteri gembira di Chicago," kata Mourinho. - AFP

Berita Harian X