Rabu, 16 September 2015 | 9:55am

Hoki Piala TNB: Maybank, KLHC menang separuh akhir pertama

KUALA LUMPUR: Pasukan Maybank meneruskan rentak permainan terbaik apabila menyekat juara Liga Hoki Malaysia 2015, Terengganu Hockey Team (THT) 5-3 di separuh akhir pertama saingan Piala TNB di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil, malam tadi.

Jurulatih Maybank, S. Vellapan jelas gembira dengan persembahan anak buahnya yang secara keseluruhan memberikan aksi yang cukup baik.

"Pemain bermain bersungguh-sungguh, mereka menyempurnakan 100 peratus pukulan sudut penalti. Pada dua suku terakhir, barisan pertahanan juga bermain dengan kemas.

"Penjaga gol kami (Imran Butt) dan Nama (B.Namasivayam) berjaya mematahkan banyak percubaan lawan," katanya.

Vellapan berharap pemainnya dapat mengekalkan momentum yang sama untuk menghadapi separuh akhir kedua pada Khamis nanti.

Maybank membuka jaringan pada minit ke-15 selepas pemain import dari Pakistan, Muhammad Irfan menyempurnakan pukulan sudut penalti dan dua minit berselang THT menyamakan kedudukan melalui Faizal Saari yang menyempurnakan pukulan sudut penalti pertama yang diperolehi mereka.

Ketua pasukan Maybank, Hafifihafiz Hanafi kemudian meletakkan pasukannya di hadapan selepas dengan kemas merembat masuk pukulan penalti stroke pada minit ke-23 yang diberikan selepas pemain lawan dihukum atas kesalahan teknikal dalam kawasan gol THT.

Mereka terus menjarakkan kedudukan selepas Muhammad Irfan sekali lagi menyempurnakan pukulan sudut penalti pada minit ke-27.

Selepas Maybank membolosi gawang sebanyak tiga kali, jurulatih THT, Sarjit Singh mengeluarkan Muhammad Hafizuddin Othman dengan Mohamad Hazrul Faiz Ahmad Sobri selaku penjaga gol.

Selepas ketinggalan 1-3, THT mengubah rentak permainan dan akhirnya berjaya merapatkan jurang dengan menambah dua gol menerusi Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abd Jalil minit ke-45) dan Faizal pada minit ke-50, manakala Maybank turut menambah dua lagi jaringan dari Mohamad Syafiq Mohamed Zain pada minit ke-41 dan 59.

Sementara itu, dalam satu lagi perlawanan naib juara Liga Hoki Malaysia tahun ini, Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC) membawa bekalan selesa untuk menghadapi separuh akhir kedua selepas mengatasi Sapura 6-0.

Pakar pukulan sudut penalti dari Pakistan, Muhammad Umar Bhutta muncul wira selepas menyempurnakan tiga pukulan sudut penalti pada minit pertama, 12 serta 29 dan sebelum wisel rehat dibunyikan, ketua pasukan Muhammad Razie Abd Rahim menambah jaringan juga dari pukulan sudut penalti.

Permainan suku ketiga lebih seimbang apabila kedua-dua pasukan saling melakukan serangan, namun tiada gol dihasilkan.

KLHC kembali mengawal permainan pada suku keempat dan menambah dua lagi gol menerusi Ahmad Ajaz (m-54) dan Dedy Ariyadi (m-58) untuk membawa bekalan selesa ke separuh akhir kedua.

KEPUTUSAN:

MAYBANK 5 THT 3

Maybank: Muhammad Irfan m15, 27; Hafifihafiz Hanafi m23; Mohamad Syafiq Mohamed Zain m41, 59.

THT: Faizal Saari m17, 50; Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abd Jalil m45

KLHC 6 SAPURA 0

KLHC: Muhammad Umar Bhutta m1, 12, 29; Muhammad Razie Abd Rahim m30; Ahmad Ajaz m54; Dedy Ariyadi m58.

- BERNAMA

Berita Harian X