Sabtu, 8 Julai 2017 | 12:41pm

Pelajar dirogol rakan abang

PADANG BESAR: Tindakan seorang pelajar tingkatan empat membawa rakan sebaya bermalam di rumah membawa padah apabila adiknya dirogol hingga hamil dan melahirkan seorang bayi lelaki di Berseri, di sini, baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Superintendan Ghazani Abd Ghani, berkata mangsa yang berusia 14 tahun dipercayai dirogol ketika masih berusia 13 tahun dan melahirkan bayi berkenaan di rumahnya pada 20 Jun lalu.

"Kita menerima laporan pada jam 4.20 petang daripada pihak Hospital Tuanku Fauziah (HTF) Kangar yang memaklumkan menerima pesakit iaitu seorang pelajar tingkatan dua melahirkan bayi lelaki.

"Siasatan mendapati mangsa mengadu sakit perut pada jam 12.30 tengah hari ketika masih di sekolah. Ibunya menjemput mangsa di sekolah dan menyangkakan anaknya senggugut.

"Ibu mangsa kemudian menghubungi klinik kesihatan dan pelajar terbabit melahirkan anak di rumah. Mangsa dan bayi kemudiannya dihantar ke HTF," katanya ketika ditemui, hari ini.

Ghazani berkata, siasatan mendapati mangsa mengenali suspek berusia 16 tahun dan terlanjur bersama lelaki berkenaan sebanyak tiga kali pada Oktober 2016.

"Suspek sudah ditahan, bagaimanapun dibebaskan dengan jaminan polis sementara menunggu keputusan Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan atas kesalahan merogol," katanya.

Sementara itu, Ghazani berkata, terdapat satu lagi kes yang disiasat mengikut akta yang sama, membabitkan seorang pekerja kilang berusia 20 tahun, yang dipercayai merogol teman wanitanya berusia 16 tahun.

"Kita juga menerima maklumat daripada pihak HTF mengenai mangsa melahirkan bayi lelaki pada 12 Jun lalu di hospital berkenaan.

"Siasatan mendapati, mereka berkenalan sejak dua tahun lalu dan terlanjur di rumah lelaki berkenaan di Kaki Bukit. Mangsa menyedari dirinya hamil, Mac lalu.

"Difahamkan, suspek bertemu keluarga mangsa sebaik mengetahui mangsa mengandung dan mahu bertanggungjawab," katanya.

Berita Harian X