Khamis, 13 Oktober 2016 | 10:32pm

Viral lelaki dipukul bukan polis atau SPRM

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menafikan penyebaran video yang mendakwa kononnya seorang anggota polis dipukul sekumpulan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketua Komunikasi Korporat PDRM, Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN), Asisten Komisioner Datin Asmawati Ahmad, berkata individu dalam rakaman yang menjadi viral di media sosial itu bukan anggota polis, malah ia langsung tidak membabitkan kes SPRM mahupun mana-mana pegawai SPRM seperti yang didakwa.

Sebaliknya, beliau berkata, semakan mendapati lelaki yang berpakaian baju T berwarna hitam tertera tulisan 'PDRM' itu sebenarnya adalah orang awam yang menyamar sebagai anggota polis dan terbabit dalam satu kes curi motosikal di Kuantan, Pahang pada September lalu.

"Dia (suspek) ditangkap oleh orang awam di Rawang, Selangor pada 5 Oktober lalu dan kemudian diserahkan kepada polis.

"PDRM memandang serius berita palsu sebegini kerana ia boleh menjejaskan hubungan baik antara agensi. Ia juga berupaya mencalar kredibiliti PDRM dan SPRM, sekali gus menghilangkan keyakinan masyarakat terhadap kedua-dua agensi berkenaan," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Justeru, Asmawati menasihati orang awam supaya tidak mudah terpedaya dengan maklumat atau mesej viral serta berkongsi maklumat tidak sahih dan meragukan.

Rakaman berdurasi 39 saat itu memaparkan seorang lelaki memakai baju T dengan perkataan 'PDRM' dipukul sekumpulan lelaki di satu lokasi tidak dinyatakan, tetapi berdasarkan rakaman ia berlaku di sebuah stesen minyak.

PENYEBARAN video yang mendakwa kononnya seorang anggota polis dipukul sekumpulan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
PENYEBARAN video yang mendakwa kononnya seorang anggota polis dipukul sekumpulan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Berita Harian X