Sabtu, 2 Jun 2018 | 11:36pm
PELUMBA Perancis Monster Yamaha Tech 3, Johann Zarco, Pelumba Australia Marc VDS Jack Miller dan pelumba Malaysia Hafizh Syahrin ketika sesi latihan di Grand Prix (GP) Itali Tuscany. - Foto AFP
PELUMBA Perancis Monster Yamaha Tech 3, Johann Zarco, Pelumba Australia Marc VDS Jack Miller dan pelumba Malaysia Hafizh Syahrin ketika sesi latihan di Grand Prix (GP) Itali Tuscany. - Foto AFP

GP Itali: Hanya 0.9 saat bezakan Hafizh, Rossi

KUALA LUMPUR: Jurang 0.9 saat dengan antara penghuni petak hadapan di Grand Prix (GP) Itali menjadikan pelumba MotoGP negara, Hafizh Syahrin Abdullah begitu positif untuk mengharungi perlumbaan di Litar Mugello, esok.

Pelumba Monster Yamaha Tech3 itu mencatat 1'47.188s manakala juara dunia tujuh kali, Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) menyambar petak pertamanya bagi musim ini dengan catatan, 1'46.208s.

"Saya sangat gembira dengan sesi kelayakan di Mugello," kata Hafizh.

"Saya meraih keputusan yang sama di Le Mans iaitu petak ke-14 tetapi (Franco) Morbidelli yang sedang mendahului carta muka baharu (MotoGP) menduduki petak ke-12, yang bagi saya tidak begitu jauh.

"Saya juga sangat hampir dengan catatan pendahulu, hanya 0.9 saat dan ia membanggakan saya. Ini adalah sesi kelayakan terbaik saya setakat ini kerana ia kurang daripada satu saat berbanding petak hadapan.

"Untuk esok (perlumbaan), saya akan cuba mendapatkan permulaan yang baik dan meletakkan sasaran untuk berada lebih hampir dengan kelompok depan memandangkan kelajuan saya tidak begitu jauh dengan mereka.

"Trek ini panjang, sekiranya kamu mengikut seorang pelumba, kamu boleh mengambil peluang untuk catatan masa sepusingan yang lebih pantas tetapi apapun, saya sudah melakukan catatan yang baik dan saya berpuashati dengan keputusan ini.

"Terima kasih kepada pasukan kerana daripada pagi tadi, kami sangat pantas dan saya akan memberikan yang terbaik untuk meraih seberapa banyak mata yang mungkin esok."

 

Pencabar terdekat Hafizh dalam carta muka baharu pelumba MotoGP, Morbidelli bakal memulakan saingan dari petak ke-12 apabila mencatat 1'47.002s.

Setakat lima pusingan musim ketika ini, Hafizh kini berada di tangga ke-17 bagi kelas perdana itu dengan 13 mata keseluruhan - berkongsi mata dengan Aleix Espargaro dari pasukan Aprilia Racing Team Gresini.

Berita Harian X