Khamis, 22 Februari 2018 | 6:44pm
DATUK Razlan Razali (kanan) dedahkan penghijrahan Hafizh Syahrin Abdullah ke kancah MotoGP mungkin tidak terjadi tanpa sokongan penuh prinsipal pasukan Monster Yamaha Tech 3, Herve Poncharal.
DATUK Razlan Razali (kanan) dedahkan penghijrahan Hafizh Syahrin Abdullah ke kancah MotoGP mungkin tidak terjadi tanpa sokongan penuh prinsipal pasukan Monster Yamaha Tech 3, Herve Poncharal.

Hafizh ada 'hutang' dengan Poncharal

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Litar Antarabangsa Sepang (SIC) Datuk Razlan Razali mendedahkan penghijrahan Hafizh Syahrin Abdullah ke kancah MotoGP mungkin tidak terjadi tanpa sokongan penuh prinsipal pasukan Monster Yamaha Tech 3, Herve Poncharal.

Razlan turut mengakui kepercayaannya terhadap Poncharal begitu tinggi hingga beliau tidak mempunyai 'pelan B' jika perjanjian itu tidak berhasil.

Berita mengenai penyertaan Hafizh ke pasukan Tech 3 bagi menggantikan Jonas Folger tersebar luas sejak ujian pramusim di Sepang, bulan lalu tetapi wujud persoalan ia mungkin tidak berlaku jika penaja utama pasukan itu tidak memihak pelumba Malaysia itu.

SIC Racing Team, pasukan yang sepatutnya disertai Hafizh untuk berlumba dalam kelas Moto2 tahun ini, sudah menamakan Zulfahmi Khairuddin sebagai pelumba sekali gus tiada tempat untuknya jika perjanjian itu gagal.

"Herve antara insan paling berpengalaman di paddock dan saya sering membuat rujukan kepadanya untuk mendapatkan nasihat setiap kali kami bertemu ketika Grand Prix," kata Razlan.

"Saya juga membuat rujukan dengannya bagi mendapatkan nasihat bagaimana untuk membawa Hafizh ke MotoGP tahun depan dan dari situlah ia bermula.

"Sebenarnya, semuanya sudah disahkan (secara lisan) pada hari pertama ujian musim sejuk di Sepang. Herve, Yamaha malah Carmelo Ezpeleta (CEO Dorna) semuanya mahukan Hafizh tapi ada masalah dengan satu penaja yang tidak bersetuju kerana dia bukannya nama besar dalam sukan ini.

"Tapi Herve bertegas dengan keputusannya dan memberitahu saya beliau akan meneruskan perancangan untuk menandatangani Hafizh. Sudah tentu Herve perlu menjadi seorang yang bijak, tenang, menggunakan pendekatan lebih profesional dengan penaja kerana mereka sudah bersama agak lama.

"Tapi beliau juga memberitahu saya mereka tidak mempunyai hak untuk memilih siapa penunggang yang akan bersama pasukan.

"Kami bercakap di telefon setiap hari malah beliau menyatakan kepada saya mereka mungkin akan meninggalkan penaja itu jika mereka tidak menerima Hafizh, jadi ia (sokongannya terhadap Hafizh) terlalu tinggi.

"Pada akhirnya, ia berjalan dengan baik dan saya percaya penaja juga menerima Hafizh. Daripada apa yang saya lihat, pasukan ini benar-benar menyokong Hafizh dan seperti saya katakan sebelum ini, saya akan membiarkan mereka membentuknya sebagai pelumba."

Razlan juga mendedahkan prestasi Hafizh ketika ujian selama tiga hari di Buriram memberi keyakinan tambahan buat pasukan itu.

"Mengikat Hafizh satu risiko besar buat semua yang terbabit tapi pasukan benar-benar kagum dengan prestasi Hafizh ketika ujian kerana sekalipun dia di bawah tekanan yang amat besar, dia masih mampu memberikan apa yang mereka mahu.

"Hafizh tidak pernah menunggang jentera MotoGP sebelum ini, beraksi di litar yang tidak biasa dengannya (Buriram) dan juga memikul beban jangkaan besar menjadi pelumba pertama Malaysia berlumba di MotoGP.

"Dia juga mempunyai kekurangan jika dibandingkan dengan beberapa lagi pelumba baharu di MotoGP kerana mereka sudah menjalani dua hingga tiga ujian bersama pasukan mereka sebelum tiba di Buriram."

Di Thailand, Hafizh menamatkan sesi ujian selaku pelumba ke-22 terpantas daripada keseluruhan 24 pelumba dengan perlumbaan pembuka musim MotoGP dijadualkan pada 18 Mac ini di Litar Antarabangsa Losail, Qatar.

Berita Harian X