Sabtu, 26 Mei 2018 | 6:09pm
DATUK Megat Zulkarnain Omardin. - Foto NSTP
DATUK Megat Zulkarnain Omardin. - Foto NSTP

Juara silat dunia belum pasti ke Sukan Asia

 

KUALA LUMPUR: Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (PESAKA) membayangkan terdapat pesilat yang bergelar juara dunia akan digugurkan daripada skuad ke Sukan Asia 2018 di Indonesia.

Perkembangan berkenaan disahkan Setiausaha Agung PESAKA Datuk Megat Zulkarnain Omardin, yang menjelaskan tindakan berkenaan akan dilakukan bagi memastikan hanya skuad terbaik dibawa ke Indonesia.

"Pesilat negara kini berada di Filipina dan akan pulang pada 31 Mei nanti. Sebaik pulang kita menamakan senarai akhir ke Jakarta bagi Sukan Asia.

Mungkin satu ada dua atlet yang meraih emas Sukan SEA 2017 akan digugurkan kerana masalah prestasi," kata Megat yang turut tidak menolak andaian ada antaranya yang bergelar juara dunia.

Menurut Megat, pihaknya serius berkenaan perkara itu dan tidak kisah sekiranya terpaksa mengambil pesilat baru untuk melatih mereka dalam tempoh yang ada.

"Kita turut akan mengumumkan sasaran PESAKA di Sukan Asia selepas itu," katanya.

Silat pertama kali dipertandingkan di Sukan Asia dengan atlet negara yang mendominasi 10 emas Sukan SEA 2017 diharapkan mampu meraih kejayaan di pentas lebih besar.

 

 

Berita Harian X