Ahad, 20 Ogos 2017 | 1:47pm
YEAP Wai Kin beraksi ketika acara jianshu pada Sukan SEA KL2017 di Pusat Konvension Kuala Lumpur (KLCC). - Foto Zulfadhli Zulkifli
YEAP Wai Kin beraksi ketika acara jianshu pada Sukan SEA KL2017 di Pusat Konvension Kuala Lumpur (KLCC). - Foto Zulfadhli Zulkifli

Minat Jet Li dorong Wai Kin raih emas

KUALA LUMPUR: Selepas kecewa di empat temasya Sukan SEA, Yeap Wai Kin akhirnya merasai nikmat dikalungkan emas apabila meraih mata tertinggi dalam acara jianshu sukan wushu di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Wai Kin yang gemar menonton filem aksi lakonan Jet Li (bekas atlet wusyu) mengakui sangat gembira selepas mengumpul 9.67 mata, mengetepikan rakan senegara, Wong Weng Son (9.65 mata) dan pemenang pingat gangsa, Fung Jin Jie (9.48 mata)

"Sebelum beraksi saya tidak fikir mengenai berapa markah akan dikutip, hanya mahu beraksi cemerlang. Bagaimanapun, selepas mendapat tahu mata yang diraih, saya berasa sangat teruja. Mencatat kejayaan satu-dua satu pencapaian luar biasa, ini adalah sejarah," katanya yang mewakili skuad kebangsaan sejak berusia 16 tahun.

Wai Kin yang berusia 24 tahun dan berasal dari Bayan Lepas, Pulau Pinang mengakui dia sudah melakukan persiapan dengan sangat rapi kerana edisi kali ini Malaysia menjadi tuan rumah.

"Ini adalah emas pertama saya selepas empat Sukan SEA. Dua tahun lalu di Singapura dan 2011 di Indonesia saya tidak memenangi sebarang pingat, manakala pada 2009 di Laos saya berjaya meraih satu gangsa," katanya.

YEAP Wai Kin beraksi ketika acara jianshu pada Sukan SEA KL2017. - Foto Zulfadhli Zulkifli
YEAP Wai Kin beraksi ketika acara jianshu pada Sukan SEA KL2017. - Foto Zulfadhli Zulkifli

Ditanya mengenai Weng Son, Wai Kin berkata, mereka berdua adalah kawan baik dan sentiasa berlatih bersama-sama tanpa ada sebarang sifat negatif seperti membuat perbandingan atau bergaduh.

"Kami hanya berikan yang terbaik di dalam latihan dan mana-mana kejohanan yang disertai," katanya yang akan mengambil bahagian dalam disiplin Qiangshu esok.

Dia yang mula membabitkan diri dalam sukan ini sejak berusia lapan tahun pernah meraih dua perak di Kejohanan Dunia pada 2013 dan menggondol dua emas di Kejohanan Remaja Dunia 2011.

"Saya juga bertekad untuk menjadi jurulatih apabila bersara nanti kerana mahu mengembangkan lagi sukan ini di Malaysia. Sukan ini masih kurang popular, jadi saya mahu menarik minat orang ramai menyertainya," kata Wai Kin.

Berita Harian X