Isnin, 3 Februari 2020 | 9:32pm
Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam. - NSTP/Owee Ah Chun
Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam. - NSTP/Owee Ah Chun

MU, Kelantan lepas, PDRM sangkut

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mengenakan hukuman pemotongan tiga mata ke atas pasukan PDRM susulan kegagalan menyelesaikan isu tunggakan gaji pemain.

Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam dalam kenyataan, hari ini turut mengesahkan dua lagi pasukan - Melaka United (MU) dan Kelantan - terlepas daripada hukuman itu selepas berjaya melangsaikan tunggakan gaji atau mencapai persetujuan pelan penyelesaian tunggakan bersama pemain atau pegawai terbabit.

"FAM akan berkomunikasi dengan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) untuk badan penganjur Liga Super itu melaksanakan arahan pemotongan tiga mata (ke atas PDRM)," kata Stuart.

"Selain itu, seperti mana yang sudah dinyatakan dalam surat yang sama bertarikh 15 Januari 2020, PDRM akan diberi tempoh tambahan selama empat minggu untuk menyelesaikannya sehingga 28 Februari 2020.

"Jika masih gagal, PDRM akan dikenakan hukuman seterusnya iaitu pemotongan enam mata lagi. FAM berharap PDRM akan mengambil serius untuk berusaha menyelesaikan perkara ini mengikut tempoh masa yang ditetapkan."

Selain itu, Stuart berkata, FAM memuji usaha dan kesungguhan Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) dan Persatuan Bolasepak Melaka United (MUSA) kerana berjaya menyelesaikan isu tunggakan gaji dalam tempoh dua minggu yang diberikan badan induk itu.

"Sebagai contoh, Melaka pada awalnya mempunyai tunggakan gaji berjumlah RM2.7 juta tetapi dalam tempoh berkenaan berjaya membayar sebanyak RM2.1 juta dan membuat persetujuan pelan penyelesaian bagi baki yang masih tertunggak.

"Kelantan pula, daripada jumlah awal tunggakan gaji berjumlah RM1.6 juta, mereka berjaya membayar sebanyak RM1 juta dan membuat persetujuan pelan penyelesaian bagi baki yang masih tertunggak.

"FAM akan terus melakukan pemantauan bagi memastikan pasukan ini mengikuti pelan penyelesaian baki tunggakan gaji seperti yang dipersetujui bersama pemain dan pegawai," katanya.

Berita Harian X