Ahad, 4 March 2018 | 8:37pm
 SNEIJDER (kanan) tinggalkan pentas antarabangsa. FOTO/AFP
SNEIJDER (kanan) tinggalkan pentas antarabangsa. FOTO/AFP

Sneijder gantung but untuk Belanda

AMSTERDAM: Pemain tengah, Wesley Sneijder mengakhiri karier bersama skuad kebangsaan Belanda apabila mengumumkan persaraan di pentas antarabangsa, hari ini.

Keputusan itu diambil pemain berkenaan susulan perbincangannya dengan pengurus baharu Belanda, Ronald Koeman yang menemuinya di Qatar, kata Persatuan Bolasepak Belanda (KNVB) dalam satu kenyataan.

"Wesley adalah seorang daripada pemain kebangsaan terbaik Belanda, pemain yang menakjubkan dengan sikap hebat.

"Tetapi saya mahu membina pasukan baharu dan kerana itu saya perlu membuat pilihan," kata Koeman dalam kenyataan berkenaan.

Sneijder, 33, berkata dia mengetahui kariernya bersama skuad kebangsaan pasti terjejas apabila meninggalkan kelab Perancis, Nice pada Januari untuk bermain bersama kelab Qatar,  Al Gharafa.

"Paling utama adalah saya faham yang Koeman mahu memulakan era baharu dengan pemain-pemain yang baharu, lebih muda.

"Kami bercakap mengenai perkara ini secara terbuka dalam perbincangan yang penuh dengan semangat setia kawan dan saya menghormati keputusannya," kata Sneijder.

KNVB berkata, mereka sedia berbincang dengan Sneijder kemungkinan memberinya tugas bersama skuad kebangsaan selepas berhenti bermain selain memenuhi semua kriteria untuk menjadi jurulatih.

Pada Jun lalu, Sneijder mencipta rekod baharu apabila menjadi pemain Belanda paling banyak beraksi bersama skuad kebangsaan iaitu 131 penampilan dengan kali terakhir bermain adalah pada November lalu yang juga penampilan ke-133.

Dia membuat penampilan pertama di pentas antarabangsa bersama skuad Belanda pada 2003 dan berada dalam skuad yang menjadi naib juara Piala Dunia di Afrika Selatan pada 2010.

- Reuters

Berita Harian X