Rabu, 13 Mei 2020 | 11:14am
Gambar hiasan. - Foto BERNAMA
Gambar hiasan. - Foto BERNAMA

Langgar PKPB, sanggupkah kita lalui PKP sekali lagi?

FASA nasihat dan amaran kepada mereka yang sewenang-wenangnya mengabaikan peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sudah berakhir.

Demikian penegasan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai reaksi beliau terhadap laporan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bahawa banyak kes ketidakpatuhan terhadap peraturan dan SOP PKPB sewaktu pemeriksaan dijalankan di seluruh negara.

Ismail Sabri mungkin mengeluarkan amaran sedemikian memandangkan baru sahaja 10 hari sejak PKPB dilaksanakan bermula 4 Mei lepas, namun sudah ramai menunjukkan 'taring' ketidakpatuhan mereka kepada SOP PKPB.

Dapat dilihat di pelbagai lokasi terutama pusat membeli-belah, pasar awam, malah di tempat kerja, peraturan dan SOP ditetapkan kerajaan mula dipandang sebelah mata oleh sesetengah pihak.

Situasi ini menggambarkan seolah-olah orang ramai mula mengambil mudah keseriusan kerajaan dan barisan hadapan yang berhempas-pulas menentang serta memutuskan rantaian jangkitan COVID-19, musuh yang tidak kelihatan ini.

Mungkin juga terlalu selesa dengan angka-angka semasa COVID-19 di negara kita, misalnya semalam apabila mencatat hanya 16 kes positif baharu, iaitu terendah direkodkan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada 18 Mac.

Disebabkan perkara seperti ini, tidak hairanlah apabila semalam kerajaan memutuskan fasa nasihat dan amaran berakhir dan mereka yang didapati melanggar SOP PKPB akan dikenakan tindakan undang-undang, bermula hari ini.

Menurut Ismail Sabri, mereka yang didapati melanggar peraturan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), boleh dikenakan hukuman denda maksimum RM1,000 atau enam bulan penjara, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sehubungan itu, beliau berkata, rakyat perlu terus mematuhi peraturan dan SOP ditetapkan di bawah PKPB atau berhadapan pengenalan semula PKP seperti sebelum ini.

Sebenarnya, kita semua sebagai rakyat tahu bahawa kitalah yang boleh menentukan sama ada PKP ini boleh ditamatkan atau tidak.

Sudahlah tidak dapat balik kampung menyambut Aidilfitri kali ini kerana PKPB, jangan disebabkan sikap kita sendiri situasi sama pula turut berlaku pada Aidiladha akan datang.

Seperti kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, "Marilah buktikan kepada dunia yang kita boleh lakarkan sejarah dengan memutuskan rantaian penularan COVID-19 dan elakkan berlakunya gelombang kedua."

– BERNAMA

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X