Ahad, 11 September 2016 | 9:01pm

Pencapaian tertinggi atlet elit paralimpik: MSN


Mohd Safrushahar Yusoff.

KUALA LUMPUR: Kejayaan meraih dua pingat emas pada Sukan Paralimpik Rio adalah pencapaian terbaik Majlis Sukan Negara (MSN) selepas sembilan tahun melaksanakan program prestasi tinggi bagi atlet kelainan upaya.

"Ini pencapaian terbaik (raih dua pingat emas). Ini pencapaian tertinggi Cawangan Paralimpik MSN selepas melaksanakan program prestasi tinggi bagi atlet kelainan upaya sejak 2007," kata pengarahnya Mohd Safrushahar Yusoff kepada Bernama.

Mohd Safrushahar, yang kini berada di Rio de Janeiro bersama-sama kontinjen negara, berkata sejak dilaksanakan pada 2007, prestasi atlet di bawah program itu, tidak pernah mengecewakan dalam mana-mana kejohanan disertai mereka.

Sebagai rekod penyertaan Malaysia pada temasya Sukan Paralimpik, atlet di bawah program itu berjaya meraih satu pingat gangsa melalui Siow Lee Chan dalam acara powerlifting di Beijing, China pada 2008.

Empat tahun berikutnya di London, atlet elit paralimpik berjaya meraih satu perak melalui Hasihin Sanawi dalam acara recurve W1/W2 lelaki, serta satu gangsa melalui Muhammad Ziyad dalam acara lontar peluru F20.

Mohd Safrushahar berkata untuk Sukan Paralimpik Rio de Janeiro, beliau sangat berpuas hati kerana hampir keseluruhan atlet melayakkan diri secara merit dan hanya beberapa melalui kelayakan 'bipartite', iaitu kelayakan berdasarkan ranking dan pencapaian atlet di peringkat antarabangsa.

Mengenai pencapaian dua pingat emas itu pada Sabtu, beliau berkata ia kejayaan yang sukar digambarkan dengan kata-kata.

"Semua rakyat Malaysia yang berada di stadium termasuk Tun Jeanne Abdullah (Penaung Majlis Paralimpik Malaysia) menitiskan air mata ketika bersama-sama menyanyikan lagu Negaraku...semua berasa bangga dan merasai kepuasan dengan kejayaan itu.

"Kejayaan ini juga telah banyak membuka mata masyarakat untuk tahu, mengenali dan menyokong atlet kelainan upaya. Mereka ini luar biasa," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X