Selasa, 19 Ogos 2014 | 7:23pm
Perodua Axia AV Red. NSTP/Email

PERODUA lancar Axia, kekalkan Viva

SERDANG: Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) akan mengekalkan pengeluaran model Viva walaupun memperkenalkan kenderaan cekap tenaga (EEV) pertama Malaysia, Axia.

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Aminar Rashid Salleh, berkata Viva akan terus dikeluarkan selagi ada permintaan.

Katanya, pengeluaran Viva tidak terjejas walaupun dengan pelancaran Axia kerana model EEV itu dikeluarkan di kilang baharu yang dibangunkan dengan kos hampir RM1.3 bilion.

"Kami yakin permintaan untuk Viva masih ada terutama model 850cc walaupun selepas Axia diperkenalkan secara rasmi ke pasaran bulan depan," katanya pada sesi pandu uji media Axia di sini, hari ini.

Axia dengan keupayaan enjin 1.0 liter, ditampilkan dalam empat varian iaitu Standard E, Standard G, Special Edition dan Advance, dengan tanda harga antara RM24,900 hingga RM45,300 serta jaminan lima tahun.

Sejak tempahannya dibuka 15 Ogos lalu, PERODUA sudah menerima tempahan sebanyak kira-kira 3,500 unit.

PERODUA menyasarkan jualan 30,000 unit Axia tahun ini dan 8,000 sebulan mulai tahun depan.

Aminar Rashid berkata Axia yang menjadi model ke-10 PERODUA menetapkan tanda aras baharu dari segi peningkatan kualiti, versatil dan peningkatan pengalaman keseluruhan kenderaan syarikat.

Model terbaharu itu adalah yang paling menjimatkan petrol dengan keupayaan mencapai jarak 21.6 kilometer untuk satu liter petrol, selain menawarkan ruang kabin dan kargo yang luas untuk kenderaan sekelasnya.

Axia yang dibangunkan dengan kos RM300 juta disasarkan untuk pelanggan yang ingin membeli kereta tambahan atau menukar kereta serta mereka yang membeli kereta pada bajet yang rendah.

PERODUA Axia yang menggunakan 95 peratus komponen tempatan turut disasarkan untuk pasaran eksport.

Berita Harian X