Rabu, 18 Mei 2022 | 3:00pm
Osama dan Zaki tak pernah berkecil hati, malah, memahami tuntutan tugas Jamal ketika Syawal. - NSTP/Asyraf Hamzah
Osama dan Zaki tak pernah berkecil hati, malah, memahami tuntutan tugas Jamal ketika Syawal. - NSTP/Asyraf Hamzah

'Impi rai Syawal bersama Babah'

KUALA LUMPUR: Bergelar anak penyanyi legenda, Datuk Jamal Abdillah menuntut pengorbanan besar.

Berjauhan di pagi Syawal sudah menjadi perkara biasa dalam kehidupan Osama Yamani, 21, dan Zaki Yamani, 16.

Tidak seperti anak-anak lain yang mempunyai kesempatan mencium tangan, sambil memohon ampun dan maaf kepada ibu bapa di pagi Aidilfitri, Osama dan Zaki pula sebaliknya.

Kesibukan Raja Pop itu memenuhi undangan persembahan golongan kenamaan ketika Syawal menjadi penghalang buat mereka anak-beranak meraikan 1 Syawal bersama-sama.

Jauh di sudut hati, tiada apa yang dihajati anak sulung Jamal, Osama melainkan ingin melihat keluarga besar bersatu dan berkumpul pada Syawal.

Namun, sehingga kini, impian penyanyi baharu berusia 21 tahun itu masih belum kesampaian. Sebagai anak, Osama tidak menuding jari, malah, memahami tuntutan tugas bapanya itu.

"Kebiasaannya, saya akan meraikan Aidilfitri bersama ibu di Beruas dan nenek di Ipoh, Perak.

"Jujurnya, saya sebenarnya teringin sangat mahu dengan bersama babah, adik-beradik dan ibu tiri, tahun ini. Namun, nampaknya ia sukar dipenuhi.

"Setakat ini, kami belum pernah beraya bersama babah dan berkumpul satu keluarga. Kebiasaannya, kami meraikan Syawal secara berasingan.

"Hubungan ibu dengan ibu tiri, Datin Zai Izzati Khiruddin juga tiada sebarang masalah. Cuma, kami belum berkesempatan menyambut Aidilfitri bersama-sama," katanya kepada BH Online.

Osama berkata, dia lebih suka tinggal bersendirian di kediaman milik bapanya jika pulang ke Ipoh.

"Saya lebih selesa begini. Jika disuruh pulang, saya tiada masalah kerana jarak antara Ipoh ke Beruas hanya 45 minit sahaja, manakala kediaman nenek pula cuma 10 minit.

"Saya sering berulang alik, ada masanya di Ipoh, ada ketikanya di Shah Alam. Jika pulang ke Ipoh, saya selesa tinggal bersendirian.

"Selalunya apabila hari raya saya akan meraikan bersama dengan ibu kerana babah selalu sibuk," katanya Osama yang kini tampil dengan penampilan baharu selepas berjaya menurunkan lebih 20 kilogram (kg) berat badan.

Osama nekad menurunkan berat badan sejak dua tahun lalu selepas tersingkir daripada program realiti, Big Stage 2020. - NSTP/Asyraf Hamzah
Osama nekad menurunkan berat badan sejak dua tahun lalu selepas tersingkir daripada program realiti, Big Stage 2020. - NSTP/Asyraf Hamzah

Berkongsi mengenai penurunan berat badan, Osama berkata, dia nekad menurunkan berat badan sejak dua tahun lalu selepas tersingkir daripada program realiti, Big Stage 2020.

Katanya, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menjadi punca berat badan bertambah, apatah lagi, hanya terkurung di rumah menyebabkan sukar mengawal selera makan.

"Selepas tersingkir daripada program Big Stage, baru saya sedar betapa buruknya tubuh badan besar. Babah ada menegur berat badan saya.

"Beliau menasihati agar menurunkan berat badan agar orang ramai selesa melihat penampilan saya. Berat badan saya pernah turun sehingga 69 kg, namun, babah menyangka saya mengambil barang terlarang.

"Jadi, saya pastikan berat badan tidak susut serendah itu. Kini, berat badan saya 75 kg dan saya selesa dengan tubuh sekarang.

"Saya menurunkan berat badan secara semula jadi tanpa bahan terlarang ataupun menjalani pembedahan memotong usus atau sebagainya.

"Saya jaga pemakanan dengan mengurangkan pengambilan gula dan nasi. Saya tetap makan nasi, tetapi saya pastikan lauk lebih banyak daripada nasi," katanya.

Anak kedua Jamal, Zaki pula meraikan lebaran bersama keluarga ibunya di Seksyen 4, Shah Alam, setiap tahun.

Zaki menafikan ibu, Fatimatuzahra Samad menghalangnya berjumpa dan meraikan Syawal bersama bapanya.

"Saya tiada masalah berjumpa babah, ibu tidak pernah menghalang. Ibu pernah menghantar saya ke rumah babah untuk beraya.

"Sebenarnya, babah boleh bertemu saya bila-bila masa. Ada ketikanya, babah janji nak jumpa, tetapi tiada. Saya hantar pesanan menerusi WhatsApp pun tidak berbalas.

"Jadi, saya tidak selesa apabila ibu dituduh menghalang saya bertemu babah, sekali gus memburukkan nama ibu," katanya yang kali terakhir bapanya pada Aidilfitri, tahun lalu selama setengah jam di kediaman sahabatnya.

Zaki menafikan ibu, Fatimatuzahra Samad menghalangnya berjumpa dan meraikan Syawal bersama bapanya. - NSTP/Asyraf Hamzah
Zaki menafikan ibu, Fatimatuzahra Samad menghalangnya berjumpa dan meraikan Syawal bersama bapanya. - NSTP/Asyraf Hamzah

Pada Ramadan lalu, timbul kontroversi apabila Jamal mengeluarkan kenyataan tidak benar menuduh Fatimatuzahra penyebab hubungannya dengan Zaki renggang.

Menerusi video dalam Instagram, Zaki mempertahankan ibunya memandangkan sentiasa bersamanya pada ketika susah dan senang. Zaki juga mendedahkan kali terakhir menyambut Syawal bersama bapanya ketika darjah empat pada 2016.

Zaki berkata, dia tinggal di Kajang bersama dengan ibu, namun meraikan 1 Syawal di kediaman datuknya di Seksyen 4, Shah Alam, setiap tahun.

"Sejujurnya, saya lebih banyak meluangkan masa bersama keluarga sebelah ibu. Ada masanya, kami pulang ke Johor untuk menziarahi sanak-saudara.

"Kali terakhir beraya bersama babah enam tahun lalu. Saya tahu babah terlalu sibuk pada Syawal.

"Saya tak pernah berkecil hati, malah, faham dengan kerja babah," katanya.

Zaki berkata, dia hanya membeli sepasang baju Melayu, manakala mendapat tajaan lapan pasang baju.

"Jika remaja lain kurang selesa berbaju Melayu, saya pula sebaliknya. Sayalah orang yang paling teruja menggayakan baju Melayu.

"Lebih lagi menerima banyak tajaan, ia membuatkan saya lebih bersemangat meraikan Syawal. Saya tidak kisah memakai baju Melayu setiap hari, lagipun sayang jika baju tajaan disimpan," katanya yang turut menghadiahkan datuknya sepasang baju Melayu.

Berita Harian X