Khamis, 19 March 2020 | 1:00pm
Saida Tarudin dan Allahyarham Maya pernah merakamkan single duet berjudul Setia pada 2015. - Foto Saida Tarudin
Saida Tarudin dan Allahyarham Maya pernah merakamkan single duet berjudul Setia pada 2015. - Foto Saida Tarudin

Tak dapat tatap Maya

KUALA LUMPUR: Pemergian penyanyi, Allahyarham Maya Matahari, 44, akibat kanser sarcoma tahap empat meninggalkan kesedihan mendalam buat teman baiknya, Saida Tarudin.

Bagaimanapun, kakak kepada penyanyi nombor satu tanah air, Datuk Seri Siti Nurhaliza itu sayu tidak dapat memberikan penghormatan terakhir. Hasrat Saida memeluk erat arwah, namun terbatas dengan masalah kesihatan dilaluinya ketika ini.

“Saya amat sedih tak dapat menziarahi arwah ketika sedang sakit. Saya baru sahaja keluar hospital kerana masalah kesihatan.

“Namun, kenangan bersama arwah akan tersemat dalam hati. Terlalu banyak kenangan kerana pernah merakamkan single duet berjudul Setia pada 2015.

“Saya manja dengannya. Arwah banyak menyimpan cerita peribadi saya,” katanya kepada BH Online.

Saida Tarudin banyak menyimpan kisah suka duka bersama Allahyarham Maya. - Foto Saida Tarudin
Saida Tarudin banyak menyimpan kisah suka duka bersama Allahyarham Maya. - Foto Saida Tarudin

Saida atau nama sebenarnya, Siti Norsaida Tarudin berkata, arwah tidak lupa mengajaknya menaiki kereta bersama sekiranya diundang mengadakan persembahan.

“Kami selalu pergi bersama jika ada undangan persembahan. Arwah sangat menjaga apa yang perlu diambil dan dimakan, termasuk vitamin. Arwah suka mencantikkan saya dan teman lain.

“Arwah suka melihat rakan-rakan melaram sakan. Apabila menghembuskan nafas terakhir, nasihatnya jadi pegangan dan penguat semangat.

“Dia suka menggembirakan orang lain. Jika duduk dengannya, kami asyik ketawa. Ada sahaja cerita yang akan diperkatakannya macam tak pernah habis,” katanya dengan sebak.

Mengimbas detik perkenalan hingga jadi sahabat baik, Saida berkata, semuanya bermula pada 2009.

“Tak silap saya kami mula rapat pada 2009 apabila terbabit dengan sebuah persembahan di Putrajaya. Kami menyertai persatuan yang diterajui Datuk AC Mizal.

“Kami tidak akan berenggang, ke mana sahaja bersama. Hubungan akrab seperti adik beradik. Jika kena marah, itu satu kebiasaan kerana arwah suka memberi nasihat dan mengomel.

“Arwah juga seorang yang tidak lokek dan pemurah. Arwah jenis tak berkira termasuk hal kudrat,” katanya.

Saida berkata, bukan mudah menjadi artis, jadi banyak tunjuk ajar jadi panduan.

“Saya banyak melihat sepak terajang dan permainan dunia seni daripada arwah. Banyak suka duka kami kongsi bersama.

“Saya lihat arwah tak suka menyusahkan orang lain. Banyak pengalaman yang diperoleh ketika berkawan baik dengan arwah.

“Jujurnya, tidak mudah menjadi rapat dengannya, jadi saya dikira bertuah. Jika sakit sekali pun arwah sanggup menguatkan semangat demi mencari rezeki,” katanya.

Penyanyi lagu Matahari, Maya menghembuskan nafas terakhir ketika dalam perjalanan ke sebuah hospital swasta di Sungai Buloh, kira-kira jam 4 petang, semalam.

Maya atau nama sebenarnya, Myanaliza Ruslee menghidap penyakit kanser sarcoma tahap empat yang dideritai sejak beberapa tahun lalu. Beliau meninggal dunia di sisi ibunya dalam ambulans, selepas sesak nafas dan dikejarkan ke hospital.

Berita Harian X