Khamis, 9 Januari 2020 | 7:40pm
Kenangan penyanyi, Farahdhiya, bersama arwah bapanya, Mohd Amin Zubir. - Foto Instagram Farahdhiya
Kenangan penyanyi, Farahdhiya, bersama arwah bapanya, Mohd Amin Zubir. - Foto Instagram Farahdhiya

Farahdhiya reda pemergian bapa

KUALA LUMPUR: Penyanyi dan pelakon, Farahdhiya, reda dengan pemergian bapanya, Mohd Amin Zubir, 68, yang meninggal dunia jam 11.55 pagi tadi di sebuah pusat perubatan, di sini.

Arwah menghidapi masalah Sekatan Pulmonari Kronik (COPD), iaitu penyakit paru-paru yang mempengaruhi pernafasannya kerana tabiat merokok, sejak lima tahun lalu.

Bercakap kepada BH Online, penyanyi lagu Bertakhta Di Hati itu berkata, keadaan bapanya baik-baik sahaja sebelum menghembuskan nafas terakhir.

“Cuma, selepas sarapan, dia mengalami sesak nafas. Saya terus menghubungi ambulans untuk membawanya ke hospital bagi mendapatkan rawatan. Namun, sebaik sahaja tiba di hospital, bapa sudah tiada lagi.

“Sepanjang arwah menghidap penyakit berkenaan, dia sering keluar masuk hospital.

“Saya reda dengan pemergiannya kerana selama ini, saya jarang berenggang dengannya. Dialah nyawa saya. Setiap pagi, memang dialah orang pertama yang saya cari di bilik tidurnya. Sayalah juga yang akan bertanya jika dia hendak makan atau apa sahaja kemahuannya,” kata Farahdhiya.

Terdahulu, beberapa teman artis termasuk penyanyi dan penyampai Kool FM, Haiza Hanafi, serta pelakon, Datin Rabecca Nur Al Islam, turut berkongsi berita sedih itu di Instagram masing-masing.

Berita Harian X