Selasa, 28 Januari 2020 | 8:36am

WHO masih kaji kemungkinan coronavirus disebarkan sebelum simptom muncul

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata pihaknya masih belum jelas jika coronavirus yang merebak di China dan seterusnya menular berjangkit ketika tempoh pengeraman, sebelum simptom jangkitan muncul.

Virus yang boleh menyebabkan jangkitan pernafasan akut seperti pneumonia, dalam beberapa minggu membunuh lebih 80 orang dan menjangkiti kira-kira 2,740 di China, manakala kes sudah dikenal pasti di 12 negara.

Dalam satu laporan terkini mengenai virus baharu, yang dikenali sebagai 2019nCoV, agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan tempoh pengeraman untuk virus itu adalah antara dua hingga 10 hari.

"Memahami tempoh pesakit yang dijangkiti virus menjangkiti orang lain adalah penting untuk usaha kawalan," kata WHO.

WHO tidak mengesahkan pernyataan dibuat pihak berkuasa China bahawa orang yang dijangkiti boleh menyebarkan penyakit itu sebelum mereka menunjukkan tanda-tanda demam atau masalah pernafasan.

"Maklumat epidemiologi yang terperinci dari lebih banyak orang dijangkiti diperlukan untuk menentukan tempoh berjangkit 2019nCoV, khususnya sama ada jangkitan boleh berlaku daripada individu yang tanpa gejala atau ketika tempoh pengeraman," katanya.

Minggu lalu, WHO tidak mengisytiharkan wabak coronavirus sebagai kecemasan kesihatan awam global - perisytiharan yang jarang digunakan, hanya untuk wabak terburuk yang akan mencetuskan lebih banyak tindakan global yang bersepadu.

Bagaimanapun badan dunia itu mengakui semalam, ia membuat kesilapan dalam penilaian risiko virus berbahaya dalam beberapa laporan minggu lalu, mengakui risiko global ‘tinggi’ dan bukannya ‘sederhana.’

Virus itu telah menyebabkan kebimbangan dunia kerana persamaannya dengan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS), yang membunuh beratus-ratus di tanah besar China dan Hong Kong pada tahun 2002-2003.

Virus baharu itu dipercayai menjangkiti manusia daripada haiwan di pasar Wuhan. Bagaimanapun kaedah jangkitan belum dapat dipastikan.

Seperti SARS dan satu lagi coronavirus yang membunuh dikenali sebagai Sindrom Pernafasan Tengah-Timur, atau MERS, WHO mencadangkan bahawa virus baharu boleh menyebarkan melalui titisan, contohnya ketika orang bersin atau batuk, atau melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti atau dengan objek disentuh.

Untuk mengurangkan risiko jangkitan, WHO menegaskan keperluan untuk mengelakkan hubungan rapat dengan orang yang mengalami jangkitan pernafasan akut, sering mencuci tangan, dan mengelakkan hubungan tanpa perlindungan dengan ladang atau haiwan liar.

Agensi juga menekankan pentingnya mengamalkan etika batuk termasuk mengekalkan jarak dan menutup mulut ketika batuk dan bersin dengan tisu.

WHO tidak mengesyorkan sebarang sekatan perjalanan atau perdagangan antarabangsa, tetapi menggesa tahap pengawasan yang tinggi, termasuk menggalakkan pemeriksaan masuk bagi penumpang yang meninggalkan kawasan terjejas di lapangan terbang.

Berita Harian X