Rabu, 22 Januari 2020 | 6:02pm

Putin kekalkan menteri utama dalam kerajaan baharu Russia

MOSCOW: Presiden Russia, Vladimir Putin, kelmarin melantik barisan kerajaan baharu, seminggu selepas beliau mengumumkan pembaharuan perlembagaan dan peletakan jawatan Perdana Menterinya, Dmitry Medvedev.

Barisan baharu yang masih kekal ialah Menteri Luar, Sergei Lavrov dan Menteri Pertahanan, Sergei Shoigu selain Menteri Kewangan, Anton Siluanov dan Menteri Tenaga, Alexander Novak, namun Putin turut menggantikan beberapa menteri seperti kesihatan, pendidikan, buruh dan pembangunan ekonomi.

Bertemu kali pertama dengan Perdana Menteri baharu, Mikhail Mishustin, Putin berkata ini adalah tugas penting dalam usaha meningkatkan kebajikan rakyat dan menguatkan negara.

Mishustin, yang mengetuai Perkhidmatan Cukai Persekutuan Russia sejak tahun 2010, dilihat sebagai pentadbir yang berkesan dan cekap tanpa sebarang unsur politik sendiri.

“Saya mengucapkan selamat berjaya... ia adalah demi kepentingan seluruh negara,” katanya ketika sidang televideo.

Sementara itu, Mishustin berkata, beliau akan berjumpa dengan barisan Kabinet dengan memfokuskan kepada meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan taraf hidup penduduk.

Pengkritik menyatakan, Putin, 67, akan terus menggunakan kuasanya untuk membentuk polisi domestik dan luar negara selepas tempoh Kremlin berakhir pada tahun 2024.

Pembangkang menuduh Putin tergesa-gesa dengan pelan pembaharuan perlembagaannya selepas beliau mengemukakan pindaan kepada Parlimen, hanya beberapa hari selepas mengumumkannya.

“Pasti akan ada perbincangan besar dilakukan mengenai pindaan dicadangkan itu, kempen dan sebagainya akan diadakan, penduduk Russia akan mempunyai peluang untuk menilai mereka,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov. - AFP

Berita Harian X