Isnin, 7 Oktober 2019 | 8:22am
PERDANA Menteri Britain, Boris Johnson
PERDANA Menteri Britain, Boris Johnson

Tiada penangguhan Brexit lagi - PM Britain

LONDON: Perdana Menteri Britain, Boris Johnson, semalam memberi amaran kepada Kesatuan Eropah (EU) beliau tidak akan menangguhkan Brexit melepasi tarikh 31 Oktober ini.

Ia sekali gus menggariskan cadangan terbaharunya adalah peluang terakhir mencapai persetujuan.

Johnson memberitahu Presiden Perancis, Emmanuel Macron, menerusi panggilan telefon semalam bahawa EU tidak sepatutnya termakan umpan bahawa United Kingdom akan kekal dalam EU selepas 31 Oktober, jurucakap Downing Street memetik beliau sebagai berkata.

Johnson berkata, beliau tidak akan memohon penangguhan lagi, walaupun ahli Parlimen Britain meluluskan undang-undang bulan lalu yang mahukan beliau meminta penangguhan jika gagal mendapatkan persetujuan menjelang akhir sidang kemuncak EU pada 17 hingga 18 Oktober ini.

Undang-undang melemahkan rundingan tetapi jika pemimpin EU bertaruh ia akan menghalang ketiadaan perjanjian, ia akan menjadi salah faham bersejarah, kata sumber kanan Downing Street.

“UK sudah membuat tawaran besar dan penting tetapi tiba masanya bagi Suruhanjaya Eropah untuk menunjukkan kesediaan bertolak ansur juga.

“Jika tidak, UK akan berundur tanpa perjanjian,” kata sumber.

Pemimpin Eropah memberi reaksi dingin kepada cadangan terbaharu London itu.

Britain menggesa EU memusatkan rundingan berhubung cadangan berkenaan, ketika mereka memberi amaran ia perlu menyemak semula pelan dalam masa beberapa hari dalam usaha merumuskan perjanjian itu bulan ini.

Setiausaha Brexit, Stephen Barclay, berkata blok itu perlu menunjukkan ‘kreativiti dan fleksibiliti’ menjelang 31 Oktober ini, apabila Johnson berjanji menamatkan keanggotaan Britain dalam EU selama 46 tahun dengan atau tanpa perjanjian. — AFP

Berita Harian X