Ahad, 31 Julai 2022 | 6:42pm
Presiden baharu Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe. - Foto AFP
Presiden baharu Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe. - Foto AFP

Presiden Sri Lanka hasrat tubuh kerajaan perpaduan bagi selamatkan ekonomi

COLOMBO: Presiden baharu Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe secara rasmi menjemput ahli parlimen untuk menyertai kerajaan perpaduan semua parti bagi memulihkan ekonomi muflis negara itu, dengan melaksanakan pembaharuan yang menyakitkan, kata pejabatnya, hari ini.

Wickremesinghe mengambil alih jawatan itu pada awal bulan ini selepas kemarahan rakyat terhadap krisis ekonomi terburuk di negara pulau itu sehingga memaksa presiden sebelum ini, Gotabaya Rajapaksa meninggalkan Sri Lanka dan meletak jawatan.

Dalam pertemuan dengan sami berpengaruh Kuil Gigi di Kandy, salah satu kuil paling suci agama Buddha, semalam, Wickremesinghe menggariskan rancangannya.

"Sebagai presiden, saya ingin memulakan perjalanan baru.

"Saya ingin mengumpulkan semua pihak dan meneruskan perjalanan itu serta membentuk kerajaan semua parti," kata Wickremesinghe, yang dipetik sebagai memberitahu sami dalam pertemuan pertamanya dengan pendeta Buddha yang berkuasa sejak memegang jawatan itu.

Beliau menulis surat kepada semua penggubal undang-undang untuk meminta mereka menyertai kerajaan perpaduan.

Wickremesinghe, 73, yang juga bekas ahli parlimen pembangkang, memegang jawatan perdana menteri buat kali keenam pada Mei lalu selepas abang Gotabaya, Mahinda Rajapaksa meletak jawatan dan tidak ada orang lain yang mengambil alih jawatan itu.

Wickremesinghe menjadi presiden selepas Gotabaya melarikan diri pada 9 Julai lalu apabila puluhan ribu penunjuk perasaan yang marah terhadap krisis ekonomi menyerbu istana presiden.

Gotabaya melarikan diri ke Singapura, di mana beliau meletak jawatan lima hari kemudian dan Wickremesinghe menjadi presiden sementara, yang kemudian memenangi undi di parlimen bagi mengesahkan jawatan presiden.

Seramai 22 juta penduduk Sri Lanka terputus bekalan elektrik selama berbulan-bulan, merekodkan inflasi dan kekurangan makanan, bahan api serta ubat-ubatan.

Sejak akhir tahun lalu, negara itu kehabisan pertukaran asing untuk pembiayaan, walaupun bagi import yang paling penting.

Pada April lalu, Sri Lanka gagal membayar hutang asingnya sebanyak AS$51 bilion (RM226.97 bilion) dan membuka rundingan menyelamat dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF). - AFP

Berita Harian X