Rabu, 22 Jun 2022 | 2:26pm
Penduduk setempat berbaris dalam banjir sehingga paras lutut bagi mendapatkan bantuan makanan di Sunamganj, Bangladesh. - Foto AFP
Penduduk setempat berbaris dalam banjir sehingga paras lutut bagi mendapatkan bantuan makanan di Sunamganj, Bangladesh. - Foto AFP

69 maut, 9.5 juta terkandas akibat banjir di Bangladesh

DHAKA: Banjir di Bangladesh terus bertambah buruk dengan 9.5 juta orang masih terkandas dan terputus hubungan termasuk bekalan makanan serta minuman.

Hujan monsun lebat membawa banjir terburuk dalam lebih satu abad di beberapa kawasan rendah Bangladesh dan mengorbankan 69 orang sejak dua minggu lalu.

Musim tengkujuh membawa hujan lebat ke Asia Selatan di antara Jun dan Oktober dan sering mencetuskan banjir terutamanya di kawasan rendah seperti Bangladesh, mengakibatkan sungai-sungai melimpah.

Pakar alam sekitar memberi amaran bahawa perubahan iklim boleh membawa kepada bencana yang lebih serius.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan Bencana Bangladesh, Atiqul Haque, tiga lagi daerah di bahagian utara dan tengah negara itu telah dinaiki air.

Katanya, pentadbiran tempatan bersama tentera, polis, bomba dan perkhidmatan kecemasan serta sukarelawan terbabit dalam operasi menyelamat dan bantuan.

Banjir di wilayah Sylhet termasuk Sunamganj adalah yang paling teruk dengan dana Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) berkata 90 peratus kemudahan kesihatannya ditenggelami air dan kes penyakit bawaan air semakin meningkat.

UNICEF berkata ia segera mengumpul AS$2.5 juta dolar untuk bertindak balas terhadap kecemasan di Bangladesh dan bekerjasama dengan kerajaan untuk membekalkan pil pembersih air, bekalan perubatan kecemasan dan bekas air.

Di beberapa kawasan, anggota tentera Bangladesh menurunkan guni bekalan bantuan daripada helikopter kepada orang ramai yang menunggu di atas bumbung. - AGENSI

Berita Harian X