Khamis, 21 April 2022 | 9:57pm
Taliban mendakwa TikTok, PUBG telah menyesatkan pemuda Afghanistan. - Foto AGENSI
Taliban mendakwa TikTok, PUBG telah menyesatkan pemuda Afghanistan. - Foto AGENSI

Taliban melarang TikTok, PUBG dalam tindakan keras terhadap hiburan

KABUL: Taliban hari ini mengarahkan pengharaman terhadap aplikasi perkongsian video TikTok dan permainan survival-shooter PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), menegaskan ia telah menyesatkan belia Afghanistan.

Aplikasi telefon itu popular dalam kalangan rakyat Afghanistan, yang telah ditinggalkan dengan hanya beberapa saluran hiburan sejak kumpulan itu kembali berkuasa tahun lalu dan mengharamkan muzik, filem dan rancangan televisyen.

Aplikasi itu "membuat generasi muda sesat", kata kabinet dalam satu kenyataan, sambil menambah kementerian telekomunikasi telah diarahkan untuk menutupnya.

Ia juga mengarahkan kementerian untuk menghentikan saluran TV daripada menayangkan "bahan tidak bermoral", walaupun hanya sedikit yang disiarkan di luar berita dan kandungan agama.

Walaupun menjanjikan versi yang lebih lembut berbanding pemerintahan Islam yang keras yang mencirikan tempoh pertama mereka berkuasa dari 1996 hingga 2001, Taliban perlahan-lahan telah memperkenalkan sekatan yang menekan dalam kehidupan sosial - khususnya untuk wanita.

Kebanyakan sekolah menengah untuk pelajar perempuan masih ditutup, dan wanita dilarang daripada banyak pekerjaan kerajaan dan melancong ke luar negara - atau antara bandar - melainkan ditemani oleh saudara lelaki dewasa.

Kerajaan terdahulu presiden yang kini digulingkan Ashraf Ghani juga telah cuba mengharamkan PUBG.

Hanya kira-kira 9 juta orang mempunyai akses kepada internet di seluruh Afghanistan, sebuah negara dengan kira-kira 38 juta orang, menurut angka yang diterbitkan pada bulan Januari daripada DataReportal, pengumpul data bebas.

Terdapat kira-kira 4 juta pengguna media sosial, dengan Facebook menjadi yang paling popular.

TikTok milik China telah ditutup dua kali sebelum ini di negara jiran, Pakistan kerana kandungan yang didakwa "tidak senonoh".

Semasa rejim mereka sebelum ini, polis agama Taliban yang digeruni melarang aktiviti rekreasi seperti menerbangkan layang-layang dan lumba merpati. - AGENSI

Berita Harian X