Selasa, 29 March 2022 | 10:38am
Beberapa perintah pemindahan dikeluarkan di bandar Lismore susulan kejadian ribut dan banjir melanda. - Foto AGENSI
Beberapa perintah pemindahan dikeluarkan di bandar Lismore susulan kejadian ribut dan banjir melanda. - Foto AGENSI

Timur Australia terus dilanda banjir, ribut

SYDNEY: Ribuan orang di seluruh Timur Australia diarah meninggalkan rumah mereka ketika ribut melanda di bandar dan bandar yang masih belum pulih daripada kejadian banjir yang mengorbankan nyawa minggu lalu.

Beberapa perintah pemindahan dikeluarkan untuk bandar Lismore, yang musnah bulan lalu apabila air banjir setinggi 14.3 meter melanda rumah, menghanyutkan kereta dan penduduk tempatan terkandas di atas bumbung rumah mereka.

Beratus-ratus orang terpaksa diselamatkan secara dramatik dengan ramai mangsa mengharungi banjir dengan bot persendirian dan juga berkayak kerana bantuan kecemasan terganggu dengan panggilan pertolongan.

Perkhidmatan kecemasan negeri dilaporkan, berkata anggota tambahan, kenderaan, bot dan helikopter dikerahkan sebelum ramalan ribut dan banjir kilat 'mengancam nyawa' pada Selasa lalu.

Penduduk tempatan Lismore menghabiskan banyak masa untuk bersiap sedia menghadapi hujan lebat, selain sebuah pusat pemindahan banjir di bandar yang ditubuhkan oleh akhbar Pribumi Nasional Australia, The Koori Mail terpaksa dipindahkan.

Banjir pada Februari lalu meragut sekurang-kurangnya 21 nyawa di seluruh negeri Queensland dan New South Wales dan menyebabkan beribu orang kehilangan tempat tinggal, kebanyakannya tinggal sementara di kawasan yang dijangka hujan lebat minggu ini.

"Memandangkan kawasan tadahan kini tepu, akan ada peningkatan risiko banjir kilat yang berbahaya dan mengancam nyawa serta tanah runtuh ketika kejadian ini," kata biro cuaca negara dalam amaran Isnin lalu.

Di negeri Queensland, seorang lelaki ditemui mati di dalam keretanya dalam banjir Isnin lalu, bersama beberapa anjing walaupun polis cuba menyelamat.

Seorang wanita yang berada di dalam kenderaan itu terselamat dan dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut. - AFP

Berita Harian X