Rabu, 26 Januari 2022 | 8:20pm
Beijing mengetepikan amaran IMF mengenai kesan ekonomi dasar anti-COVID yang agresif. - Foto AFP
Beijing mengetepikan amaran IMF mengenai kesan ekonomi dasar anti-COVID yang agresif. - Foto AFP

China ketepikan amaran IMF mengenai pendekatan sifar-COVID

BEIJING: Beijing mengetepikan amaran Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengenai kesan ekonomi dasar anti-COVID yang agresif, dengan hari ini mengatakan bahawa China telah mencapai 'keputusan yang ketara' dan adalah pemacu utama pertumbuhan global.

IMF menurunkan prospek pertumbuhannya untuk China dan seluruh dunia semalam dan berkata dasar sifar-COVID Beijing - yang telah menyaksikan seluruh bandar dikurung kerana segelintir kes - telah mendorong kelembapan terhadap ekonomi kedua terbesar di dunia itu.

Mungkin sudah tiba masanya bagi Beijing untuk 'menentukan semula' pendiriannya untuk mengurangkan tekanan ke atas rantaian bekalan global dan pertumbuhan ekonomi, kata timbalan pengarah urusan pertama dana itu, Gita Gopinath, kepada AFP.

Namun, jurucakap kementerian luar China, Zhao Lijian, berkata 'status negara sebagai enjin penting pertumbuhan ekonomi global tidak berubah' sambil menambah bahawa Beijing telah mencapai 'keputusan yang ketara' dalam pemulihan ekonominya dan meningkatkan pemulihan ekonomi global.

"China sentiasa mengamalkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan yang saintifik, komprehensif dan berkesan," katanya kepada pemberita.

IMF memotong 0.8 mata daripada jangkaan pertumbuhan China tahun ini, meramalkan ia pada 4.8 peratus dalam kemas kini suku tahunan kepada Tinjauan Ekonomi Dunianya.

Pertumbuhan global dikurangkan setengah mata daripada unjuran Oktober IMF.

Walaupun ekonomi China pulih dengan cepat selepas virus itu mula-mula muncul di pusat bandar Wuhan, pertumbuhan dalam tiga bulan terakhir tahun lalu perlahan kepada empat peratus dengan ekonomi digoncang oleh beberapa siri kejutan menjelang akhir 2021.

Ahli ekonomi telah memberi amaran bahawa pertumbuhan berada di bawah tekanan di negara itu, sebahagiannya disebabkan oleh wabak dan sekatan COVID yang diperbaharui.

China melaporkan 24 kes coronavirus domestik hari ini, lebih separuh di ibu negara, Beijing.

Walaupun jumlahnya rendah berbanding dengan negara lain, pendekatan sifar-COVID Beijing telah menyaksikan sekatan tempatan yang keras dikenakan ke atas segelintir kes.

Banyak sekatan telah melanda bandar pelabuhan, pusat pembuatan atau hab kewangan, menyekat titik penting dalam rantaian bekalan dan pengeluaran China. - AFP

Berita Harian X