Ahad, 6 Jun 2021 | 6:35pm
Pegawai keselamatan kelihatan meneliti sebuah bas yang terkena bom yang diletupkan di tepi jalan di Kabul sebelum ini. - Foto AFP
Pegawai keselamatan kelihatan meneliti sebuah bas yang terkena bom yang diletupkan di tepi jalan di Kabul sebelum ini. - Foto AFP

11 terbunuh bom tepi jalan meletup mengenai bas

HERAT, AFGHANISTAN: Sekurang-kurangnya 11 orang awam termasuk empat wanita dan tiga kanak-kanak terbunuh apabila bom tepi jalan mengenai sebuah bas di Afghanistan, kata pegawai hari ini.

Ia adalah serangan terbaru yang menyasarkan kenderaan penumpang di negara yang dilanda keganasan itu.

Serangan itu berlaku pada Sabtu malam di wilayah barat Badghis, menimbulkan kebimbangan akan keganasan baru pada bulan-bulan mendatang ketika tentera Amerika Syarikat (AS) terus menarik pasukannya yang terakhir dari negara itu.

Tidak ada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab atas letupan itu tetapi gabenor Badghis Hessamuddin Shams menuduh Taliban memasang bom itu.

Seorang pegawai lain dari wilayah itu, Khodadad Tayeb, mengesahkan jumlah kematian itu dan menyatakan bahawa bas itu jatuh ke lembah selepas terkena bom.

Serangan semalam berlaku selepas satu siri letupan yang menyasarkan bas penumpang di Kabul minggu ini.

Afghanistan mendakwa berlaku dua serangan berturut-turut ke atas bas di Kabul.

Keganasan meningkat dalam beberapa minggu terakhir ketika tentera kerajaan dan Taliban bertempur dalam pertempuran hampir setiap hari di kawasan luar bandar, dengan militan tampak fokus untuk merebut wilayah baru dan menyerang pusat pemeriksaan dan pangkalan berhampiran Kabul.

Taliban semalam menyatakan bahawa mereka telah 'merebut daerah Deh Yak' di wilayah Ghazni, kira-kira 150 kilometer di selatan Kabul.

Pihak berkuasa menyatakan mereka hanya 'memindahkan' pasukan mereka dari kawasan itu.

Ghazni terletak di jalan utama dari Kabul ke Kandahar, bekas kubu Taliban di selatan.

Wilayah ini menyaksikan pertempuran berkala antara kedua-dua pihak yang berperang.

Pada tahun 2018, Taliban merampas sebentar ibu kota wilayah Ghazni, yang memiliki nama yang sama dengan wilayah itu, dalam serangan habis-habisan yang menyebabkan beberapa bangunan pemerintah dibakar dan musnah.

Peningkatan keganasan di seluruh Afghanistan berlaku ketika tentera Amerika Syarikat (AS) terus menarik balik baki 2,500 tenteranya dari Afghanistan.

Presiden Joe Biden telah memerintahkan tentera untuk menyelesaikan penarikan diri menjelang ulang tahun ke-20 serangan 11 September.

Namun, ketika Amerika berkemas, pakar bimbang Afghanistan akan tetap menjadi rumah bagi sejumlah kumpulan jihad. - AFP

Berita Harian X