Khamis, 27 Februari 2020 | 8:20am
Arab Saudi menggantung sementara kemasukan ke negara itu bagi tujuan menunaikan umrah dan lawatan ke Masjid Nabawi di Madinah. - Foto hiasan
Arab Saudi menggantung sementara kemasukan ke negara itu bagi tujuan menunaikan umrah dan lawatan ke Masjid Nabawi di Madinah. - Foto hiasan

Arab Saudi gantung sementara visa umrah

KAHERAH: Arab Saudi menggantung sementara kemasukan jemaah umrah di Makkah dan melawat Masjid Nabawi di Madinah.

Pengumuman Kementerian Luar negara melalui Twitter, hari ini, menyebut langkah itu susulan kebimbangan terhadap penularan wabak COVID-19.

Kerajaan Arab Saudi turut menggantung visa pelancongan dari negara yang berdepan ancaman coronavirus.

Ibadah umrah menarik kemasukan ratusan ribu umat Islam dari seluruh dunia setiap tahun.

Selain itu, kementerian berkenaan meminta rakyat Arab Saudi supaya tidak berkunjung ke negara yang menghadapi penularan COVID-19.

Sementara itu, Iraq melarang semua perhimpunan awam, selain menyekat kemasukan pelawat dari Kuwait dan Bahrain, kata Menteri Kesihatannya, semalam.

Bilangan negara dimasukkan ke dalam senarai larangan masuk berkenaan kini mencecah sembilan, susulan kebimbangan terhadap penularan coronavirus.

Rakyat Iraq kini turut dilarang berkunjung ke sembilan negara, iaitu China, Iran, Jepun, Korea Selatan, Thailand, Singapura, Itali, Bahrain serta Kuwait, kata menteri itu dalam satu dekri yang dilihat oleh Reuters.

Selain itu, beliau mengarahkan penggantungan sekolah dan universiti serta penutupan panggung wayang, kafe, kelab serta tempat perhimpunan awam lain di seluruh negara dari 27 Februari hingga 7 Mac depan.

Walaupun bilangan kes baharu COVID-19 menurun di China, berlaku peningkatan mendadak di sebahagian Asia, Eropah dan Asia Barat.

Iran muncul sebagai lokasi utama penularan virus itu di rantau terbabit dengan mencatatkan 15 kematian, setakat ini.

Malah, Kuwait dan Bahrain turut mengumumkan peningkatan kes COVID-19, minggu ini. - Agensi

Berita Harian X